ARAD. Comisia pentru identificarea, evaluarea și stabilirea stării tehnice de fapt a clădirilor, organizată la nivelul Primăriei Municipiului Ara a finalizat demersurile privind inventarierea clădirilor neîngrijite și a întocmit documentația ce urmează a fi transmisă Consiliului Local Municipal Arad, în vederea adoptării hotărârii de majorare a impozitului pe clădiri.
În acest sens, pe parcursul acestui an, polițiștii locali aparținând Serviciului Disciplina în Construcții au identificat pentru comisia mai sus menționată 35 de clădiri neîngrijite, aflate în diverse stadii de degradare, urmând ca, după aprobarea propunerii de supraimpozitare de către Consiliul Local Municipal Arad, aceasta să fie pusă în aplicare începând cu data de 01.01.2023. Astfel, 174 de proprietari vor plăti de anul viitor un impozit majorat cu până la 500%.
“Deși inițial au fost vizate un număr de 39 de clădiri neîngrijite, în urma somațiilor transmise care prevăd ca în termen de 6 luni de la data somării să se procedeze la efectuarea lucrărilor de întreținere/îngrijire necesare, respectiv menținerea în stare corespunzătoare a clădirii, proprietarii a patru imobile au dat curs somației, alegând să procedeze la renovare ori au obținut autorizația de construire însoțită de dovada începerii lucrărilor și au anunțat Inspectoratul de Stat în Construcții și Primăria Municipiului Arad începerea lucrărilor, evitând astfel supraimpozitarea”, transmite Direcția Generală Poliția Locală.
Trimite articolul
XCiudat si banii care sunt de asemenea din banca cine plateste dobânda si ce e mai grav lucrările țin extrem de mult de vremea si de condițiile in care firmele distrug lucrarea propriu zisa si o reevaluează pur si simplu la milioane de lucrări acest fapt ce înseamnă ????
Am încercat sa preluam casa acea dărăpănată si primăria a contestat realizarea.
Ciudat e ca dacă suni pe Olx găsești numai Romi care nu lucreaza pe acte in cele scrise pe anunț cel puțin
Din pacate Primaria (denumita generic Primaria) se rezuma la a da amenzi si a distribui somatii, iar cu asta basta. problema este declarata rezolvata. Atunci cand cei somati, isi refac fatadele, fiecare dupa puteri, mai bine sau “de fatada”, Primaria se lauda cu cladirile gata renovate. Doar a facut tot ce a tinut de administratia locala: a impartit somatii.
Un minim gest ar fi scutirea celor care isi renoveaza fatadele de taxele care tin de Autorizatia de Construire si obtinerea avizelor necesare. (Ex: Taxa pentru avizul de la Protectia monumentelor). Tot Primaria ar trebui sa se ocupe de dezafectarea cablurilor de telefonie, internet, TV sau ce mai atarna pe toate fatadele din zona centrala.
O alta facilitate care se aplica la Oradea este acordarea unui imprumut financiar fara dobanda, platibil in 5 ani. Tot la Oradea Proiectul tehnic si documentatia economica pentru renovarea sau restaurarea acestor cladiri este realizata de catre Primarie care o pune la dispozitia proprietarilor gratuit, iar acestia pot alege o firma care urmeaza sa execute lucrarile. Firma nu este aleasa de pe OLx sau pe baza “cine pe cine cunoaste” ci este aleasa dintr-o lista de firme abilitate pentru astfel de lucrari, cu un portofoliu verificabil, care poate asigura garantia de buna executie.
Dar la Arad Primaria a ales calea mai usoara si mai directa. Amenzi, somatii, iar rezultatul este vizibil. Primaria si-a facut treaba dar unii proprietari nu.
daca e cladire istorica trebuie sa faci cu rudele lui falca la ce pret vor aia ca altfel nu e legal, DNA doarme