ARAD. Încă o provocare aruncată de primarul Falcă pentru toţi. După ce fântâna arteziană de pe Mureş a fost timp de o săptămână subiect de dezbatere locală, iar mai apoi naţională, iar dezbaterea nu s-a stins nici până astăzi, acum edilul vine şi aruncă adevărata bombă: şi-ar imagina 18 fântâni arteziene în Arad.
Şi ca şi în cazul studiului de fezabilitate privind fântâna, nu a ajuns să prezinte publicului intenţia sa înainte ca planurile să apară pe sistemul de licitaţii publice, unde proiectul – studiul de fezabilitate, ca şi în primul caz – este scos deja la mezat.
Deşi titlul licitaţiei organizate acum de Primăria Arad nu sună atât de pompos, în interior propunerile sunt spectaculoase. Alarmante, am putea spune, dacă anticipăm (doar cu câteva ore) reacţia Opoziţiei. Căci în proiectul privind realizarea unui studiu de fezabilitate privind punerea în valoare a clădirilor, monumentelor de for public şi a pieţelor publice din oraş, Municipalitatea le propune celor care vor să intre în competiţie, să gândească, pentru a face şi mai atractive aceste monumente, amplasarea, în următorii 17 ani, a nici mai mult, nici mai puţin de 18 fântâni arteziene. Totul pentru a pune în valoarea oraşul şi clădirile sale monument istoric şi a le face cunoscută istoria, dar şi activitatea recentă ce se ascunde în spatele lor prin intermediul proiecţiilor. În căutarea firmei de specialitate care să elaboreze studiul de fezabilitate pentru acest nou mega-proiect, Primăria visează la lucrări măreţe, uşor de criticat de Opoziţie. E nevoie de cu totul altceva în oraş, vor spune cu siguranţă cei care se vor împotrivi proiectului. Istoria va stabili asta, va spune, tot cu siguranţă primarul, amintind pe semne de Parcul Pădurice.
Conform caietului de sarcini, se cere autorilor studiului de fezabilitate să găsească soluţii pentru amplasarea a 18 fântâni arteziene şi amenajarea unor scuaruri în diferite zone din centru, elemente care să ducă la punerea în valoare a clădirilor declarate monumente de for public. Se are în vedere iluminatul arhitectural, amenajarea peisagistică, îmbinarea elementelor apă-foc-lumină (ideea principală a temei de proiectare de la care a pornit licitaţia), capacitatea ca acestea să genereze evenimente şi caracter inovativ etc.
„Îmbinarea acestor trei elemente, apa, focul şi lumina, se poate realiza prin amplasarea unor fântâni ornamentale, arteziene, care, prin jocuri de lumini şi apă, să sugereze diferite elemente reprezentative pentru fiecare amplasament, să imagineze perdele de apă, vapori, pe care să apară diferite imagini sau mesaje sau pe care să se poată realiza proiecţii de filme. Fântânile pot fi ornamentale, muzicale, arhitecturale, cibernetice, cu jocuri de apă, lacuri artificiale, fântâni artistice, torente de apă laminare, fântâni unicat specifice fiecărui loc. Aceste fântâni se vor amplasa în faţa sau în apropierea clădirilor reprezentative din municipiu, în piaţete publice şi vor avea menirea să transmită un mesaj care să pună în valoare monumentul respectiv”, se precizează în documente.
Clădirile ţintă
Dar haideţi să vedem unde ar putea fi amplasate viitoarele fântâni. În zonele unor clădiri reprezentative cum ar fi Palatul Cultural, Primăria Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, Stația CFR, Consiliul Județean şi nu numai. Fântânile ar urma să fie ridicate şi în viitorul parc al copiilor, la Ştrandul Neptun, de-a lungul malului Mureşului, în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare. Şi nu numai aici, ci şi în Piaţa Arenei, Piaţa Veche, strada Decebal colţ cu strada Kuncz Aladar, strada Episcopiei colţ cu strada Desseanu, strada Cozia, strada Preparandiei, strada Mihai Eminescu la intersecţia cu Calvin, Piaţa Catedralei, Piaţa Avram Iancu, dar şi în zona Galeria Mall.
Pentru istorie
De ce atâtea fântâni şi de ce chiar acolo? Pentru a atrage vizitatorii şi pe arădeni, pentru a face faţă concurenţei mall-urilor şi pentru a face mai accesibilă istoria acestor monumente. Sau, după cum e scris negru pe alb în documente: „Aceste fântâni, prin culoare, lumină, sunet, pot atrage public spre aceste obiective, dând astfel viaţă zonelor istorice şi de agrement ale municipiului, care în ultimul timp au fost uitate de locuitori la concurenţa mall-urilor”.
Tot acolo se arată că pentru fiecare amplasament va trebui găsită „o soluţie şi un design specific locului rezultând un proiect personalizat”.
În două etape
Fântânile nu se vor realiza imediat şi nu din bugetul local, ne spune primarul Gheorghe Falcă (pentru a elimina din start discuţia necesităţii acestora în contrapartidă cu bugetul şi investiţii care se impun cu adevărat).
Se cere, de pildă, ca studiul să facă propuneri etapizate, o primă etapă – până în 2020, iar o a doua până în 2030.
Părerea primarului
Primarul a ţinut să facă câteva precizări pentru a încerca să evite anticipatele discuţii: a precizat că este vorba de 18 puncte din oraş pentru care se gândesc diferite intervenţii, nu neapărat fântâni, din bani europeni (prin atragerea de fonduri UE) pentru a le face mai atractive, acestea fiind alese cu consultanţii din Barcelona. A mai precizat că studiul este împărţit pe două etape: până în 2020, pentru a veni în sprijinul proiectului Arad- Capitală Culturală Europeană, iar mai apoi până în 2030, adică pe o perioadă lungă de timp. „Scopul acestei strategii este de a îmbunătăţi imaginea de ansamblu a municipiului prin punerea în valoare a unor clădiri şi ansambluri reprezentative din oraş şi totodată de a educa, informa şi sensibiliza locuitorii, precum şi turiştii”, a conchis Falcă.
400.000 lei
Cât priveşte durata de execuţie a studiului de fezabilitate, acesta este de 4 luni, iar valoarea estimată a contractului este de 403.225 lei. Data limită de depunere a ofertelor este 18 februarie.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!