În cei doi ani de implementare, proiectul derulat de Politehnica Timișoara și Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș a prevăzut pregătirea a 75 de persoane în domeniul antreprenoriatului social. Scopul derulării proiectului SUS RURAL a fost acela de a pune pe piață mai multe întreprinderi sociale, care să ofere locuri de muncă celor din medii dezavantajate, dar mai ales tinerilor cu vârsta între 16 și 29 de ani, care nici nu studiază și nici nu sunt angajați.
„Vreau să spun că a fost că a fost o perioadă dificilă. Nu e ușor să faci afaceri în perioadă de pandemie și în mediul rural, și cu tineri care nu au mai fost angajați sau nu sunt angajați și nu sunt nici într-o formă de învățământ, tinerii „NEETS”, care trebuiau angajați, în cadrul acestor afaceri. Dar Politehnica, în colaborare cu Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș, a reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect”, spune managerul de proiect, profesorul Marian Mocan, decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi.
Mediul rural oferă resurse pentru diverse tipuri de întreprinderi. Cele mai multe sunt direct legate de activitatea agricolă și horticolă din zonă, pentru că există posibilitatea înființării de ferme și fabrici mici de producție și procesare. Majoritatea întreprinderilor pe asta s-au bazat, dar au existat și surprize.
„Sunt cele din domeniul agricol, adică prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea sucurilor de fructe și legume, a preparatelor omogenizate și alimente dietetice, prăjituri, produse proaspete de patiserie și pâine, alte produse alimentare, dar nu numai. Am finanțat și câteva afaceri care țin de domeniul non-agricol, anume prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe sau activități de interpretare artistică, spectacole, deci organizatori de spectacole, precum și lucrări de construcții, a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, într-un mod ecologic”, a mai subliniat managerul de proiect Marian Mocan.
Întreprinderile înființate prin acest proiect trebuie să aibă sustenabilitate 6 luni de la încheierea proiectului, deci până la mijlocul anului 2024.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XDeci au si sau înființat si la treaba cu taxe cam ce baiuri au fost?