LIVADA. „După o bătălie politică de luni de zile şi două procese în justiţie pentru a nu ne racorda la canalizarea oraşului, care ne-au blocat temporar proiectul, dorinţa cetăţenilor comunei noastre devine realitate: introducerea canalizării în comună. De la începerea lucrărilor şi până la finalizarea a trei din cele cinci tronsoane, termenul de execuţie este de 13 luni, urmând ca ultimele două să fie finalizate în baza unui alt proiect pe extindere” – ne-a declarat primarul comunei Livada, Iosif Bimbo.
În cifre
18.053.300 de lei este dispusă Primăria Livada să plătească pentru aceste lucrări. Licitația a fost împărțită în două loturi, unul cu valoarea de aproximativ 6,45 milioane de lei, iar celălalt cu valoarea de aproximativ 11,6 milioane de lei. O parte din investiție – mai exact cea cu privire la lotul de 11,6 milioane – va fi asigurată din fonduri guvernamentale, obținute prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Restul banilor vor veni din bugetul local.
Conform datelor oficiale, comuna Livada are 3.813 locuitori, însă sistemul de canalizare a fost proiectat pentru o populație de 5.900 de persoane, deoarece ambele localități (Livada și Sânleani – n.r.) sunt într-o continuă dezvoltare.
Rețeaua de canalizare va avea o lungime de aproximativ 32 de kilometri, în cadrul lucrărilor urmând să fie realizate 507 cămine de canalizare, trei stații de pompare a apelor uzate și 2.000 de cămine de racord.
„Ultimul tren”
Primarul Iosif Bimbo îşi dorește să facă paşi importanţi în preluarea în proprietatea comunei a celor 7,7 km de drumuri situate în zonele private ale comunei, pentru a le putea oferi şi celor care locuiesc acolo un minim confort:
„În urma discuţiilor cu managerul de proiect, sperăm să prindem acest ultim tren şi să intrăm pe POIM şi să obţinem fondurile necesare pentru racordarea acestor imobile la reţeaua de canalizare. Pentru că indiferent de forma de proprietate, nu este normal să nu beneficiezi de apă potabilă şi canalizare, care sunt o necesitate, nu un lux”.
Comună grea
Chiar dacă este defavorizată în accesarea fondurilor europene, fiind depunctată pentru că are 140 de locuitori pe kilometru pătrat, Livada speră ca într-o zi să devină parte a zonei metropolitane şi să devină un cartier al Aradului.
„Livada este o comună grea, bogată în oameni şi cu o suprafaţă de 2013 hectare, din care mai mult de jumătate este teren intravilan. Mizez pe faptul că va urma o explozie a construcţiilor odată cu noile reglementări pe lege, care permite construcţia de locuinţe pe 150 de metri pătraţi, fără autorizaţie de construcţie, ci doar cu o înştiinţare scrisă la primăria de reşedinţă” – spune primarul Bimbo.
Care mai are o dorinţă:
„Livada să devină o comună cu o coloristică liniară, plăcută ochiului, gama de culori urmând a fi aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local”.
Trimite articolul
XNe miram in secolul 21 cand se baga intr-o localitate canalizare de parca ar venii extraterestii sa ne viziteze…