„În perioada supusă analizei, la frontiera verde au fost depistați 565 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. În punctele de trecere din zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate 1.245 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau prin evitarea controlului la frontieră. Se remarcă faptul că din totalul migranților depistați, 1193 au fost ascunși în mijloace de transport, cei mai mulți fiind depistați în PTF Nădlac I și II”, se arată în bilanțul Poliției de Frontieră.
Ca moduri de operare, raportul scoate în evidență câteva tendințe:
„S-a menținut ridicat numărul migranților depistați la nivelul ITPF Oradea care provin din Orientul Mijlociu și Asia de Sud, peste 95% dintre ei provenind din aceste regiuni. De remarcat este faptul că, cetățenii Bangladesh, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, India, Egipt, Etipoia și Maroc au intrat, în general, legal în România, în baza vizelor. Numărul migranților depistați la frontiera româno-maghiară care au intrat legal în România în baza unor vize de angajare în muncă este în scădere comparativ cu anul trecut. Pentru județul Arad, cea mai activă zonă rămâne cea cuprinsă între Arad – Pecica – Nădlac – P.T.F. Nădlac (cu zonele adiacente) – autostrada A1 – P.T.F. Nădlac II (cu zonele adiacente) – Turnu – Variașu Mare – Variașu Mic – Dorobanți – Macea. Ca principal mod de operare, în perioada analizată, s-a remarcat trecerea ilegală a frontierei prin ascunderea în diferite mijloace de transport”, se arată în informarea Poliției de Frontieră.
O altă componentă importantă a fost combaterea introducerii în țară a deșeurilor ilegale.
„În anul 2024, la nivelul județelor Arad și Bihor au funcționat 5 puncte de trecere a frontierei prin care erau permise transferurile de deşeuri şi mărfuri/bunuri second-hand (PTF Nădlac I și II, PTF Borș II (rutier), PTF Curtici și PF Episcopia Bihor feroviar). Activitatea specifică domeniului în cauză s-a derulat prin acțiuni în comun cu Garda de Mediu. Acestea au constat în verificarea, în special pe sensul de intrare în țară, a mijloacelor de transport marfă suspectate că transportă deșeuri și dispunerea de către lucrătorii Gărzii de Mediu a măsurilor legale ce se impun (ex. nepermiterea intrării pe teritoriul României, sigilarea până la destinație și permiterea intrării)”, a transmis Poliția de Frontieră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!