ARAD. Schimbări pe ultima sută de metri. Au fost reintroduse clasele profesionale ca opţiune pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Dacă până acum varianta unei clase profesionale apărea abia după finalizarea clasei a IX-a, de anul şcolar viitor alegerea se va face direct după gimnaziu. În Arad sunt propuse 19 clase de a IX-a la învăţământul profesional în cadrul liceelor tehnologice, acolo unde există contracte semnate cu agenţii economici pentru efectuarea practicii de specialitate.
Admiterea, în discuţie
Nu au fost încă bătute în cuie criteriile de admitere dar, dacă proiectul propus va deveni lege, atunci în luna mai vor începe înscrierile elevilor de a VIII-a pentru acest tip de învăţământ care va dura 3 ani. Cei care vor fi respinşi sau cei care doresc să renunţe la locul ocupat se pot reînscrie la admiterea în învăţământul liceal. De asemenea, exista şi varianta ca cei care obţin mai puţin de 5 la evaluarea naţională să fie automat redirecţionaţi spre învăţământul profesional, idee respinsă însă de către reprezentanţii ministerului care o consideră o depreciere a învăţământului profesional şi tehnic. „La nivel local am pus în dezbatere propunerile ministerului și în câteva zile toate observațiile colegilor le vom trimite către Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic. Urmează ca în cel mai scurt timp posibil să fie publicată metodologia și toate documentele care reglementează funcționarea învățământului profesional”, a punctat inspectorul de specialitate din cadrul IȘJ, Vasile Borza.
Bursă de studiu
Fiecare elev care face școala profesională primește o bursă de studiu de 200 lei în fiecare lună, din partea Ministerului Educației, la care în unele şcoli se pot adăuga alți 200 lei din partea companiilor care le asigură practica.
„În acest moment este o dezbatere pe tema școlilor profesionale” Vasile Borza
Citiți principiile noastre de moderare aici!