Potrivit celor mai recente modificări aduse Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, amenzile pentru parcarea neregulamentară pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități au crescut semnificativ. Dacă până acum amenzile se situau între 200 şi 1.000 de lei, OUG 69/2018 stabileşte că „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.”
Aşadar, amenda minimă a crescut de cinci ori, iar cea maximă s-a dublat. Ceea ce ar trebui măcar să le dea de gândit şoferilor dacă nu chiar să îi sperie. Desigur, ne referim la acei şoferi care parchează cu tupeu, fără nicio reţinere, pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit normelor legale, aproximativ 4% din numărul total al locurilor de parcare sunt rezervate pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.
Card-legitimaţie
La cerere, persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora pot beneficia de carduri-legitimație pentru locurile de parcare gratuită, documentele fiind eliberate de autoritățile administrației publice locale. Potrivit legii, autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.
În acest context, reprezentanţii Primăriei Arad le recomandă celor care deţin carduri-legitimaţie pentru parcarea gratuită pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi să afişeze documentele la vedere astfel încât să poată fi observate cu uşurinţă de către poliţiştii locali.
Amenzi aplicate
În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2018, agenţii Serviciului Circulație pe drumurile publice din cadrul Poliţiei Locale Arad au încheiat 11 procese verbale şi au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.600 de lei pentru staţionare pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilităţi.
Pentru aceeaşi contravenţie, de-acum înainte se vor aplica amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei şi, în plus, se va ridica maşina parcată neregulamentar. Poliţia Locală va urmări îndeaproape modul în care se parchează în municipiul Arad pe locurile destinate persoanelor cu handicap şi recomandă conducătorilor auto să respecte prevederile legale astfel încât să evite a fi sancţionaţi.
Trimite articolul
XBine spus ! Gratuit cand le transporta pe persoanele cu handicap nu sa profite si sa stea 24/ 24 ore pe acel loc , doferul fiind la servici. Cardul- legitimatie se elibereaza pt.persoana bolnava nu pt.masină ! Unii o folosesc abuziv ATENTIE !