A trecut aproape o lună de la protestele privind condițiile de tratament din Secția Boli Infecţioase Copii a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad. Părinții revoltați așteaptă cu nerăbdare concluziile autorităților în urma cercetărilor începute în spital. Numai că răspunsul nu mai vine, deși președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, afirmase, în 13 martie, că în cel mult o săptămână se vor emite concluzii.
Familiile copiilor care au fost internați și care au protestat se tem că în acest caz se încearcă o tergiversare a cercetărilor sau chiar o mușamalizare a cazului. Cristiana Rusu, cea care a stârnit revolta părinților având curajul să aducă public acuzații personalului medical, a declarat pentru Jurnal arădean și Aradon că dosarul cu reclamații depus la autorități a trecut deja prin câteva comisii de cercetare, fără să se primească vreun răspuns. „Inițial, s-a întrunit o comisie de etică, dar din păcate nu a avut curajul să emită o decizie, membrii susținând că nu e de competența lor. Așa că au trimis dosarul altei comisii, celei de disciplină din cadrul spitalului. Nici de aici nu am primit vreun răspuns”, ne-a declarat Cristiana Rusu.
Tânăra mămică nu a stat să aștepte ancheta internă de la spital și a mers la Colegiul Medicilor, în urmă cu aproximativ două săptămâni, unde a depus o reclamație, astfel că o cercetare este în derulare și aici.
„Nu intenționăm să slăbim presiunea asupra autorităților competente să rezolve problemele din spital. Dacă nu primim un răspuns la reclamațiile depuse, suntem deciși să organizăm un protest mult mai amplu”, a spus cea care a devenit lider al protestatarilor în acest caz.
Cercetările, de la început
Așa cum ne-am obișnuit, managerii spitalului nu ne-au răspuns la telefoane. Nici managerul interimar Carmen Lucuța, nici directorul medical Corina Crișan.
Reprezentanții Consiliului Județean spun, însă, că „nici vorbă de mușamalizare” și că instituția așteaptă rezultatele cercetărilor comisiei de disciplină din spital și ale Colegiului Medicilor în aceeași măsură ca și părinții nemulțumiți.
„Noul director de îngrijiri din cadrul spitalului, doamna Maria Daniela Moț (care a preluat funcția de la demisionara Gabriela Macovei – n.r.), a reluat cercetarea de la capăt și ne-a solicitat un răgaz de câteva zile pentru a studia toate reclamațiile primite”, a precizat șeful Serviciului Management Spitale din cadrul Consiliului Județean Arad, Mihai Șeran.
Scandalul din spital, pe scurt
În 7 martie, aproximativ 30 de părinți s-au adunat în fața Spitalului Clinic Județean de Urgență în semn de protest față de cum au fost tratați copiii lor internați. Părinții le-au povestit jurnaliștilor experiențele neplăcute pe care le-au avut, acuzând „atitudinea nepăsătoare” a cadrelor medicale și condiții nepotrivite pentru o unitate medicală, mai ales cele din Secţia de Boli Infecţioase Copii. Protestul a avut loc după ce Cristina Rusu, mamă a unei fete de patru ani și jumătate, a povestit într-o scrisoare deschisă experiența de la această secție.
Ulterior, în 13 martie, mai multe mămici care participaseră la protest au depus la Consiliul Județean o petiție și un dosar cu „20 de povești de groază” trăite în secțiile pediatrice ale spitalului. „Am cerut decongestionarea secțiilor pediatrice, efectuarea la timp de analize copiilor, scurtarea timpului de așteptare pentru tratament, suplimentarea personalului, dar și demisia șefei Secţiei de Boli Infecţioase Copii, pe care o considerăm direct responsabilă pentru tot ce se întâmplă în ultimii ani aici. Am depus un dosar cu 20 de povești de groază ale mămicilor care au trecut cu copiii prin spital, semnate, documentate, inclusiv cu poze”, declara Cristiana Rusu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!