Iniţiativa SSMR se înscrie într-o campanie internaţională de promovare şi susţinere a matematicii, continuând acţiunile organizate anterior în ţări precum Germania (2008), Anglia şi Italia. Pentru noi, alegerea anului 2010 pentru lansarea proiectului nu a fost una întâmplatoare ci marchează un secol de existenţa a SSMR.
La începutul sec. XX, un grup de matematicieni si ingineri entuziaşti, colaboratori la „Gazeta Matematică”, publicaţie scoasă înca din anul 1895 , au iniţiat înfiinţarea unei societăţi, cu numele de „Societatea Gazeta Matematică”. Grupul de iniţiativă s-a reunit la Valea Călugărescă la via lui Ion Ionescu-Bizeţ. Printre susţinători se aflau mari personalităţi ca Spiru Haret, Traian Lalescu, Dimitrie Pompeiu, Gheorghe Ţiţeica. În anul 1910, regele Carol I a semnat decretul de înfiinţare a Societăţii.
Dupa Marea Unire, atât revista cât şi Societatea „Gazeta Matematică” şi-au extins activitatea şi în Ardeal, unde deasemenea existau încă din secolul precedent serioase preocupări în domeniul matematicii. Dintre matematicienii ardeleni ai secolului XIX, cel mai cunoscut este Janos Bolyai, genialul creator al geometriilor neeuclidiene, de la moartea căruia acum se împlinesc 150 de ani.
Concursurile de matematică organizate de Societatea „Gazeta Matematică” au jucat un rol hotărâtor în formarea unei întregi generaţii de ilustrii matematicieni. Conform declaraţiilor lui Gheorghe Ţiţeica, publicate şi in ziarul Tribuna Nouă din 1924, figura cea mai proeminenta din acea generaţie s-a dovedit a fi Tiberiu Popoviciu, elev la Liceul Moise Nicoara din Arad.
În 1949 Societatea „Gazeta Matematică” isi schimba numele în Societatea de Matematică şi Fizică iar din 1964 – în Societatea de Ştiinţe Matematice, nume pe care-l poartă şi astăzi.
Fără a intra în detalii, vom menţiona doar câteva evenimente hotărâtoare din viaţa matematică din România:
În 1949 se înfiinţează la Bucureşti Institutul de Matematică al Academiei.
În 1957 se înfiinţează Institutul de Calcul al Academiei, filiala Cluj, unde în 1963, colectivul condus de Tiberiu Popoviciu finalizează construcţia primului calculator electronic de concepţie româneasca, DACICC 1.
În 1959, la iniţiativa României se organizează prima Olimiadă Internaţională de Matematică, competiţie care în anii următori a luat amploare, mărindu-se treptat numărul ţărilor participante. Legat de aceste competiţii, subliniem aportul deosebit al profesorului Ioan Tomescu, preşedinte al Comisiei Naţionale de Matematică între anii 1983 şi 1994, conducător al echipei României la Olimpiade Internaţionale de Matematică şi la Balcaniade de Matematică.
În 1975, printr-un decret iresponsabil se desfiinţează Institutele de Matematică patronate de Academie. În acelaşi an, urmează să se stingă din viaţa academicienii Tiberiu Popoviciu şi Miron Nicolescu şi începe un adevărat exod de matematicieni: Nicolae Dinculeanu, Ciprian Foiaş, Silviu Guiaşu şi mulţi alţii.
În 1990, se reînfiinţeaza Institutul de Matematică al Academiei.
În 1999 România semnează alături de alte 28 de state din Europa, aderarea la Procesul de la Bologna, care urmareşte implementarea unor reforme în învăţământul superior şi o uniformizare privind ciclurile de studii universitare.
În continuare, ne vom referi la obiectivele proiectului „2010 – Anul matematicii în şcoala românească”. Principalul obiectiv urmărit este marcarea unui început în schimbarea mentalităţii societăţii româneşti privind rolul primordial al educaţiei matematice în şcoală: acela de a pune bazele unei gândiri logice, corecte şi a unei exprimări bazate pe raţionamentul demonstrativ. Acest obiectiv se realizează prin dezbateri despre locul şi rolul matematicii în planurile de învăţământ, despre structura şi conţinutul programelor analitice, prin organizaarea de conferinţe, schimburi de experienţă şi concursuri de matematică. Prin intermediul publicaţiilor de specialitate şi al mass mediei în general se urmareşte conştientizarea în rândul celor implicaţi în educaţie şi la nivelul publicului larg a rolului matematicii în şcoală.
Concepţia proiectului „2010 – Anul matematicii în şcoala românească” se exprimă concis printr-o aserţiune a lui Grigore Moisil (preşedinte al SSMR între anii 1949-1973 ) : „Tot ce e gândire corectă e matematică sau susceptibil de matematică”.
Din aserţiunea lui Moisil, adoptată ca motto al proiectului, se desprinde rolul formativ al matematicii pentru toate categoriile de elevi, nu numai pentru cei de la profilurile realist şi tehnologic ci şi pentru cei de la profilurile economic, sanitar, umanist si artistic.
Pentru didactica matematicii, prezintă interes şi o însemnare a poetului Mihai Eminescu, din timpul în care era revizor şcolar, însemnare din manuscrisul arhivat cu nr. 2258, scos la iveala de către acad. Solomon Marcus:
„Matematicile sunt un joc cu cele mai simple legi ale judecăţii omeneşti, numai că acele legi nu trebuie puse în joc goale şi fără un cuprins”.
Datorită creşterii vertiginoase a cantităţii de informaţie, în ultimele decenii se constată un proces de divizare şi izolare a domeniilor de cercetare. De aceea, nevoia unei cercetări interdisciplinare şi pluridisciplinare se impune tot mai mult. Matematica, prin capacitatea sa de a crea şi studia modele abstracte care aproximează diferitele laturi ale realităţii, poate deveni un liant între domenii aparent total diferite. Un pas important în acest sens l-a constituit infiinţarea de către Elena Popoviciu în 1972, la Institutul de Calcul din Cluj, a Laboratorului de cercetări interdisciplinare, care din 1975, dupa desfiinţarea abuzivă a Institutului, şi-a continuat activitatea in cadrul Universităţii.
În ideea celor de mai sus, subliniem că în ştiinţele economice şi sociale, modelarea şi studiul fenomenelor specifice acestora necesită metodele analizei statistice, iar acestea la rândul lor au la bază cunoştinţe de matematică.
In acţiunile din cadrul proiectului „2010 – Anul matematicii în şcoala românească” vor fi implicaţi în acest an peste 25000 de elevi şi 1000 de profesori. Dintre multiplele acţiuni desfăşurate până în prezent în cadrul acestui proiect vom menţiona doar câteva, cu impact internaţional:
În 16 aprilie, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, a avut loc dezbaterea cu participare internaţională „Probleme ale învăţământului matematic preuniversitar din Europa”.
În 17 aprilie, la Academia Română a avut loc adunarea festivă „100 de ani de la înfiinţarea SSMR”, cu participarea delegaţilor din numeroase ţări.
În 18 aprile, la Universitatea Politehnică din Bucureşti a avut loc Întâlnirea anuală a preşedinţilor Societăţilor de matematică şi matematici aplicate din Europa.
În 22 mai, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad a găzduit Conferinţa Internaţională „Tiberiu Popoviciu”, desfăşurată pe mai multe secţiuni. La una din secţiuni au fost prezentate comunicări ştiinţifice de către 31 de cadre didactice din România, Serbia, SUA şi Ungaria. Celelalte secţiuni ale conferinţei au fost rezervate elevilor de gimnaziu respectiv de liceu, care au expus teme interesante din preocupările lor. La reuşita acestei acţiuni un rol hotărâtor l-a avut comisia de organizare coordonată cu deosebită competenţă de profesoara Octavia Potocean precum şi toţi profesorii care au îndrumat cu dăruire pe elevii participanti la conferinţă. Numărul mare al elevilor participanţi şi calitatea lucrărilor prezentate de ei îndrptăţesc convingerea că flacăra aprinsă cu mulţi ani în urma de Tiberiu Popoviciu nu se va stinge, Aradul continuând să ocupe un loc important în viaţa matematică românească.
Informaţii despre alte acţiuni desfăşurate în cadrul proiectului „2010 – Anul matematicii în şcoala românească” se pot găsi de pe site-ul <www.anulmatematicii.ro> .
Prof. univ. dr. Gheorghe Halic
Preşedintele Filialei Arad a SSMR
Citiți principiile noastre de moderare aici!