Anul 2019 începe cu Anca Stoenescu în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Arad, ajunsă pe funcție după ce Claudius Mladin a fost demis de către Ministrul Educației Naționale. În luna martie, însă, acesta din urmă este repus pe funcție, după ce își câștigă postul în instanță.
Luna aprilie vine cu lucruri bune: între 22 și 25 aprilie, Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” este gazdă a Olimpiadei Naționale de Limba Germană Matern, Aradul fiind gazda câtorva zeci de tineri din toată țara. La doar trei zile după încheierea olimpiadei, o veste bună vine de la Sankt Petersburg, de unde elevul arădean Tudor Lile, de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, se întoarce cu medalia de argint a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D.I. Mendeleev”.
Schimbări în frunte, proteste printre elevi
În mai, însă, avem parte de o nouă rocadă la conducerea IȘJ-ului. Urmând, cumva, versurile cântecului semnat de Victor Socaciu – „Vin ai noștri, pleac-ai noștri”, pe 8 mai, Stoenescu revine la șefia inspectoratului, după ce la sediul instituției ajung două ordine de ministru: unul de revocare a lui Mladin din funcție, altul de delegare a lui Stoenescu pe același post. Două zile mai târziu, în județul Arad sosește prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Aflată în vizită la Lipova, aceasta este întâmpinată de un grup de persoane – printre care și elevi ai unui liceu din localitate – care protestează. La scurt timp de la acest episod, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad cere explicaţii conducerii Liceului „Atanasie Marinescu”.
Gazdă a olimpiadei
Totuși, luna se încheie într-o notă pozitivă: Aradul este gazda etapei naționale a Olimpiadei Școlare de TIC, la care iau parte sute de elevi din toată țara. Evenimentul, desfășurat între 15 și 19 mai, scoate însă în evidență și lipsa spațiilor de cazare pentru elevii olimpici, cei de la IȘJ spunând că au refuzat organizarea olimpiadei naționale de engleză, pentru că ar fi fost nevoiți să cazeze peste 700 de persoane, lucru imposibil de realizat.
Evaluare națională și aur la Balcaniadă
Și Iunie începe cu un protest, de data aceasta nu al elevilor, ci al profesorilor. Mobilizați de inspectorul școlar Paul Barta, aproximativ 80 de profesori protestează, în fața Palatului Administrativ, pe 13 iunie, împotriva hotărârilor luate „pompieristic” de ministrul educației și care, spun profesorii, au bulversat sistemul de învățământ. Luna se încheie cu vești bune. Peste 68% dintre absolvenții arădeni de clasa a VIII-a obțin note mai mari de 5 la Evaluarea Națională, procentul fiind cu câteva sutimi mai mare decât anul trecut. Rezultatele sunt afișate pe 25 iunie, iar la patru zile distanță, învățământul arădean primește o nouă veste bună: Mario Luciu, elev al Colegiului „Mihai Viteazul” Ineu, obține Medalia de Aur la categoria Younger Junior din cadrul Balcaniadei de Geografie.
Bacalaureat cu două medii maximale
A doua jumătate a anului începe cu rezultatele la Bacalaureat. Printre cele mai bune licee din Arad, ca procent de promovare, se află Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Național „Moise Nicoară” și Liceul Teologic Baptist – toate cu peste 95%, iar ultimul cu 100%. Singurele medii de zece vin de la Pedagogic – Diana Loredana Iuga și Mara Elena Popa. Per total, procentul de promovare la nivel de județ este puțin peste 60%.
Argint la internațională
La patru zile după publicarea rezultatelor la Bacalaureat, pe 12 iulie se afișează rezultatele admiterii la liceu. În Arad, elevii reușesc să intre cu medii de la 2,29 (Liceul Teoretic Cermei) până la 10 (Liceul Teologic Baptist). În ultima zi a lunii, la Arad sosește o nouă veste bună din partea elevului Tudor Lile – acesta reușește să obțină argintul și la Olimpiada Internațională de Chimie de la Paris.
Bacul de toamnă și noul an
În luna august a fost liniște în învățământul arădean, însă septembrie vine, pe data de opt, cu rezultatele la bacalaureatul de toamnă. Se înscriu la examen peste o mie de candidați, însă doar 262 dintre aceștia reușesc să ia nota de trecere – media șase. Inspectoratul Școlar Județean, însă, uită să comunice informații publicului despre acest examen, trecându-l cu vederea. O zi mai târziu, pe 9 septembrie, sună primul clopoțel al noului an școlar, care aduce în școlile arădene peste 63 de mii de copii de grădiniță, elevi de școală primară, gimnazială, și liceeni.
Probleme la Palat
Finalul lunii septembrie aduce cu el o veste șoc, dar pe care multă lume se aștepta să o audă: Palatul Copiilor trebuie să se mute din centru. Inspectoratul Școlar Județean anunță că Ministerul Educației Naționale nu mai alocă bani pentru chirie, astfel că îi invită pe cei de la Palat să-și caute o altă „casă”. Proprietarul clădirii de pe bulevardul central cere în jur de 12 mii de lei lunar, iar șantierul noului palat al copiilor are nevoie de fonduri mari pentru a fi finalizat. Văzându-se într-o situație care pare fără ieșire, profesorii de la Palatul Copiilor aleg să protesteze și ei, marcând astfel cel de-al treilea protest al învățământului arădean, pe 2019.
Proces pierdut de IȘJ
Și ca un bun administrator ce este, Inspectoratul Școlar Județean Arad primește încă o lovitură în luna octombrie. După ce la finalul lui septembrie, Ministerul taie fondurile pentru chiria Palatului Copiilor, IȘJ-ul pierde acum și el. De data aceasta, un proces cu Primăria Municipiului Arad. Bătălia s-a dat pe un teren cu suprafața de 950 de metri pătrați, aflat pe strada Aviator Georgescu și în concesiune de municipalitate pentru 99 de ani, pentru a se construi acolo un internat, o cantină și laboratoare școlare. Asta se întâmpla în urmă cu 23 de ani, însă IȘJ n-a început niciunul dintre proiecte. Și totuși, s-a luptat în instanță cu municipalitatea, pierzând procesul.
Când doi se bat…
Al treilea câștigă. Sfârșitul lui octombrie vine și cu sfârșitul delegării Ancăi Stoenescu pe funcția de inspector școlar general. Neexistând, însă, ministru al educației, nu are cine să numească un nou „general”. Pe 4 noiembrie este validat noul guvern, de data aceasta de dreapta, astfel că pe 11 noiembrie, după ce tot anul Mladin și Stoenescu s-au bătut pe post, noul ministru al educației îl numește pe Marius Gondor în funcția de inspector școlar general al IȘJ Arad. Trei zile mai târziu, Anca Stoenescu își dă demisia și din funcția de inspector școlar general adjunct, ajungând să predea la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, cu toate că plecase, înainte de a ajunge la Inspectoratul Școlar, de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară.
„Minuni” de la Minister
Și pentru că noua conducere a inspectoratului, în colaborare cu noul guvern, „face minuni”, la zece zile după numirea lui Gondor pe postul de „general”, acesta anunță că Ministerul Educației Naționale suplimentează cu trei milioane de lei, din fondul de rezervă al instituției, banii alocați pentru lucrările la șantierul noului Palat al Copiilor.
Sfârșit de an la DNA
Anul se încheie într-o notă „de-a râsu-plânsu”, în învățământul arădean. Fostul „general”, Anca Stoenescu, este audiată la DNA Timișoara la începutul lunii decembrie. Aceasta este acuzată că a refuzat pe nedrept să-i prelungească contractul inspectorului școlar Paul Barta, după ce inspectorul își exprimă opiniile cu privire la partidul din care face parte fostul „general”. După ce este reținută 24 de ore, Stoenescu este lăsată să plece acasă.
Trimite articolul
XDupa ce s-a vazut dna stoenescu anca pe post la LIC. PEDAGOGIC, fars nici un examen ori concurs , aceasta nici macar nu s-a prezentat la post . Acestea ne sunt modelele , acestia conduc , cu putina lor morala , o institutie scolara . Oameni pusi de partid , nu pusi prin competente !