Donarea de organe este încă un subiect sensibil pentru multe familii. Cazurile în care aparținătorii celor aflați în moarte cerebrală decidă să le doneze organele sunt rare și o adevărată minune pentru cei foarte mulți aflați pe liste lungi de așteptare în speranța că vor primi organul salvator. În 2022 viața a doi arădeni a fost un început pentru alți pacienți, oameni pentru care transplantul era singura șansă de salvare.
O primă prelevare de organe și țesuturi a avut loc pe 24 noiembrie, fiind vorba de un bărbat de 54 de ani aflat în moarte cerebrală. Medici din Arad, Cluj-Napoca și București au prelevat organele donatorului, după ce familia și-a exprimat acordul și dorința de a ajuta alți oameni aflați în stare gravă.
„Pacientul a ajuns în stare gravă la spital, unde i s-a pus diagnosticul de moarte cerebrală. Familia îndurerată a decis să doneze organele sănătoase pentru a salva alți oameni care depind de transplant. Intervenția de prelevare a ficatului, rinichilor și corneei a durat în jur de patru ore și s-a desfășurat în Blocul Operator I al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Mulțumim familiei pacientului care a luat o decizie dificilă însă plină de umanitate și compasiune față de semeni. Decizia acestei familii va salva viața altor oameni aflați în aceste momente în stare gravă”, a precizat dr. Dana Moț, medic coordonator transplant SCJU Arad.
Al doilea caz de donare de organe a fost la începutul lui decembrie, atunci când familia unui arădean de 53 de ani a decis să dea o șansă la viață altor pacienți care așteptau un transplant salvator. Intervenția de prelevare a implicat echipe de medici din Elveția, Croația, București și Cluj Napoca împreună cu medici arădeni. Au fost prelevate cordul, rinichii și corneea pacientului. Inima pacientului a ajuns tocmai în Croația, acolo s-a identificat un pacient compatibil și care a putut fi salvat. „Prelevarea de organe de la Arad a fost posibilă datorită eforturilor medicilor arădeni de anestezie și terapie intensivă dr. Dana Moț – coordonator Centrul de Transplant SCJU Arad și dr. Adrian Crișan – kdp, Centrul de Transplant SCJU Arad”, au transmis reprezentanții SCJU Arad.
Cele două familii au reușit, așadar, să aducă o speranță salvatoare pentru alți pacienți, aflați la rândul lor în impas și având nevoie de minunea găsirii unui organ compatibil.
Trimite articolul
XDa, dar alti doi aradeni in situatii similare, unu la bruxel si altul la kmo nu or salvat pe nimeni in 2022
Profanare si distrugerea unui trup .
Faceți exact ce nu după învățătura scripturală.
Dezonorați munca voastră.
Mai normal trebuie impus categoric o ordine in cimitireee,
E groaznica moartea in dezolarea acestei comunității .