Centenarul Patriarhiei Române este timp al împlinirilor în Biserica Ortodoxă Română, timp anamnetic și prospectiv pentru lucrarea Bisericii în lume, în comunitatea umană, în viața personală și comunitară a omului modern. Este timp al aducerii aminte de cei care și-au împlinit vocația slujirii în diversitatea darurilor și chemărilor oferite de Mântuitorul Hristos și timp al reflecției cruciforme, vertical-orizontale asupra misiunii, rolului, rostului și slujirii Bisericii Ortodoxe în societatea și cultura românească și universală. Dar, Centenarul Patriarhiei Române este și timp al Sfinților ca modele în Iisus Hristos pentru viețuirea creștină.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad poartă cu cinste numele ultimului rector al Academiei Teologice, desființată de regimul comunist în 1948 și este recunoscătoare Sfântului Sinod, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru darul canonizării preotului martir Ilarion Felea ca dar al împlinirii teologiei arădene și românești primit cu mult entuziasm de profesorii și studenții instituției teologice care, în anul 2022, au serbat două secole de la înființare.
Patriarhia Română la ceas aniversar se împlinește atât prin slujirea celor care vreme de un secol au trudit pentru buna lucrare și afirmare a Bisericii în plan pastoral, misionar, filantropic, duhovnicesc, cultural și social, în plan intern și internațional, ierarhi, preoți, ieromonahi, ierodiaconi, monahi și monahii, profesori de teologie și mireni, cât și prin Sfinții Bisericii. În secolul Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română, prin înțelepciunea și curajul Patriarhilor ei, și-a arătat odoarele cele mai de preț în fața lumii, pe mărturisitorii ei, care au mărturisit public credința, atât în vremea comunismului ateu, cât și în vremea provocărilor galopante ale secularizării, ale expansiunii concepțiilor seculare despre om și lume, ale globalismului, trans-umanismului și tehnologizării înrobitoare a vieții omului.
Din aceste considerente, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad propune o serie de evenimente teologice, bisericești și culturale pentru anul 2025, în semn de prețuire și recunoștință față de cei care au slujit Biserica Ortodoxă Română și față de ocrotitorul Școlii teologice arădene, Preotul Mucenic Ilarion Felea.
Aceste evenimente se desfășoară atât în mediul academic, universitar cât, mai ales, în cetatea Aradului și în parohiile Arhiepiscopiei Aradului. Motivația profundă a acestei alegeri a spațiilor de desfășurare a evenimentelor din anul 2025 se referă la misiunea Facultății de Teologie de a transmite, învăța și pregăti comunitățile Bisericii pentru înțelegerea semnificației Centenarului Patriarhiei Române și a vieții, lucrării și învățăturii Sfântului Preot Mucenic Ilarion Felea. Această motivație se referă și la modul în care suntem chemați să întărim legăturile cu parohiile Bisericii fiind atenți la buna transmitere a adevărurilor de credință în contextul mediatic provocator și uneori tendențios al lumii și societății informaționale. Creștinii sunt chemați să cunoască de la ierarhii și preoții lor ce înseamnă canonizarea unor sfinți, care sunt motivele canonizării și roadele acesteia pentru viața creștină, fiind astfel pregătiți să facă față avalanșei de informații deformatoare vehiculate în anumite medii din presa scrisă și vizuală.
În acest sens, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad se înscrie în Programul anului 2025 dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Centenarului Patriarhiei Române și mărturisitorilor ortodocși din secolul trecut și aduce cinstire celor care s-au identificat cu lucrarea și mărturisirea Bisericii în cei 100 de ani ai Patriarhiei Române.
Citiți principiile noastre de moderare aici!