Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a a început luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. 3.367 de elevi din județul Arad au fost înscriși la această probă, însă dintre aceștia, 207 au absentat.
Subiectele primite de elevi la prim aprobă a examenului, cea scrisă la Limba și literatura română, au avut două texte suport: primul din Ioan Slavici – „Limir-împărat”, iar al doilea de Octavian Paler – „Deșertul pentru totdeauna”. Pe baza acestora, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, elevii au avut de scris o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Slavici.
Examenul continuă Cu proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.
În județul Arad, examenul se organizează în 94 de centre de examen. Unităţile de învăţământ sunt dotate cu sisteme de supraveghere video-audio, respectând prevederile procedurilor în acest sens. Inspectorii şcolari sunt prezenţi în centrele de examen în ziua probelor scrise pentru a monitoriza desfăşurarea examenului de evaluare naţională. Pentru sesizarea eventualelor fraude sau acte de corupţie, se poate apela gratuit la TELVERDE al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad 0800816257.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.
Trimite articolul
XCei absenti se pregatesc direct pentru doctorat si posturi ministeriale.