ARAD. Administrația Publică Locală, prin Direcția Generală Poliția Locală Arad, are în vedere creșterea numărului de persoane care prestează muncă în folosul comunității prin gestionarea mai eficientă a executării obligației respective, indiferent că aceasta este generată de o încasare a venitului minim garantat, de obligația achitării unei amenzi sau de o condamnare penală.
21… refuză să muncească!
Cum s-ar putea întâmpla acest lucru? Primăria Arad dorește modificarea OG 55/2002 prin atacarea constituționalității acestui act normativ, în sensul solicitării responsabilizării penale a persoanelor refractare față de munca în folosul comunității dispusă de instanțe.
În acest moment, 21 de contravenienți cu domiciliul în Arad refuză să efectueze munca în folosul comunității la care au fost condamnați în instanță, după constatarea imposibilității de a se recupera prin executare silită contravaloarea amenzilor.
Potrivit comunicatului remis de Poliția Locală, soluția condamnării penale pentru indivizii ce refuză nejustificat satisfacerea obligațiilor de natură contravențională funcționează și în ale state din UE, ea reprezentând un instrument coercitiv eficient.
Modificarea OG 55/2002, executare silită
Potrivit datelor furnizate de către Direcția Venituri din cadrul PMA, în afara contravenienților pentru care s-a dispus deja efectuarea muncii în folosul comunității, mai există 52 de arădeni ce depășesc 10 amenzi contravenționale neachitate pentru nerespectarea Legii 61/1991- pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Numărul celor care au acumulat mai puțin de 10 amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice este chiar mai ridicat.
Modificarea OG 55/2002, în sensul dorit de PMA, ar avea drept efect inițierea executării silite la 4 luni după termenul limită de achitare a amenzii. Ca efect, declararea insolvabilității unor persoane din categoria oamenilor străzii ar putea surveni la 5 luni după refuzul achitării cuantumului în bani al sancțiunii. Imediat, ar putea fi inițiată acțiunea în instanță de transformare a amenzii în muncă în folosul comunității, fără riscul ca indivizii în cauză să refuze și prestarea acesteia.
Persoane obligate la muncă
Potrivit legislației în vigoare, categoriile de persoane obligate să presteze muncă în folosul comunității sunt următoarele: beneficiarii venitului minim garantat, potrivit Legii nr. 416/2001- privind venitul minim garantat; contravenienții cărora li se stabilește sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității de către instanța de judecată dacă apreciază că aplicarea amenzii nu este îndestulătoare/nu dispun de mijloace pentru plata acesteia, potrivit OG 55/2002 – privind regimul juridic al sancțiunilor prestării unei activități în folosul comunității; condamnații penal, care vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității, conform prevederilor Codului Penal, cu excepțiile prevăzute de lege, pe parcursul termenului de supraveghere; persoanele împotriva cărora s-a renunțat la urmărire penală și care sunt obligate la prestarea muncii neremunerate în folosul comunității conform art. 318 alin. 6 lit.c Codul procedură penală.
Trimite articolul
Xsi astora li se mai dau si bani? wow!
Nu le mai dati ajutoare sociale, alocatii, etc
Nimic, nimic
La bulau cu ei
OV (ORBÁN VIKTOR ) a transformat AJUTORUL SOCIAL în RETRIBUȚIE după munca depusă în interesul societății.
-
Sa trezit si bibart acum inainte cu 3 luni de alegeri.
Citu(mitu) a fugit din guvern. Bravo! un incapabil!!!