ARAD. Un an în care munca s-a modificat și s-a schimbat, adaptându-se noilor condiții impuse de pandemie, un an în care firmele au căutat soluții pentru a respecta normele de distanțare și siguranță pentru angajații lor. Chiar și așa, în 2020 au fost înregistrate 138 de accidente de muncă, iar numărul victimelor a depășit 200. Din păcate au fost și cazuri tragice, cazuri în care cei accidentați și-au pierdut viața.
„Pe întreg parcursul anului 2020 au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă de către angajatori, un număr total de 222 de evenimente, cu 105 mai puține decât în anul precedent. Dintre acestea, în urma cercetării, 138 de evenimente au fost clasificate ca fiind accidente de muncă, restul fiind accidente produse în afara muncii sau accidente ușoare – evenimente care nu au necesitat mai mult de 3 zile de îngrijiri.
În urma accidentelor de muncă, au rezultat 226 de victime, fiind înregistrate 18 decese, numărul fiind în scădere față de anul 2019 când au fost înregistrate 27 de decese. Dintre accidentele cercetate de ITM Arad, nouă au fost produse în afara muncii, patru în timpul procesului de muncă, patru au fost cu victime multiple (colective), două fiind soldate cu invaliditatea victimei, patru fiind încă în curs de cercetare”, explică inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
Din analiza cauzelor care au condus la accidentarea celor 226 de persoane anul trecut, reiese faptul că cele mai multe accidente au fost generate de: efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă; nerespectarea instrucţiunilor de lucru sau instruirea necorespunzătoare efectuată de către responsabilii pe linie de securitate şi sănătate în muncă din cadrul unităţii etc; nepurtarea echipamentului de lucru sau a echipamentului de protecție. „Analizând împrejurările în care s-au produs accidentele de muncă, s-a constatat că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea sau strivirea victimei. Pentru prevenirea producerii accidentelor de muncă, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă, vor continua și în acest an verificările periodice la angajatorii de pe raza județului Arad, verificări care vor urmări asigurarea de către angajator a mijloacelor de protecție colectivă, a echipamentului de lucru, a echipamentului individual de protecție precum și respectarea dispoziției de purtare de către lucrători a acestor echipamente”, a mai explicat Ecaterina Isac.
Riscurile SARS-CoV-2
În 2020 inspectorii în muncă au avut ca prioritate și sănătatea în muncă în contextul noului coronavirus. „Vom continua cu prioritate, monitorizarea permanentă a modului în care este supravegheată de către angajatori, starea de sănătate a personalului lucrător, asigurarea instruirii și informării cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Este necesar să se pună accent în primul rând pe instruirea personalului, pe respectarea instrucțiunilor tehnologice precum și pe respectarea disciplinei în muncă. Se vor face verificări periodice care vor urmări asigurarea de către angajator a mijloacelor de protecție colectivă, a echipamentului de lucru, a echipamentului individual de protecție precum și respectarea dispoziției de purtare de către lucrători, a acestor echipamente”, a subliniat Ecaterina Isac.
Evoluția din ultimii 10 ani
Potrivit datelor statistice publicate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad – http://itmarad.ro/statisitici/ – în ultimii 10 ani numărul accidentelor de muncă a crescut în mod semnificativ. Astfel, în 2010 erau raportate 73 de accidente de muncă, iar numărul accidentelor s-a menținut sub 100 până în 2018. Anul 2018 a fost unul „negru” în muncă, fiind înregistrate 184 de accidente de muncă soldate cu 193 de accidentați dintre care 22 mortal. Trendul ascendent a continuat și în 2019 când au fost 254 de accidente de muncă, pierzându-și viața 27 de angajați.
Trimite articolul
XCe e cu sirul acesta de statistici morbide pe care le tot publicati ?!? Sunteti depresive ? Credeti ca in media apar prea putine articole despre chestii sumbre si urate ? reveniti-va si aratati ca se inatmpla si lucruri pozitive ! sau avetyi sarcina sa dati in fiecare zi cititorului motive de tristeti si proasta dispozitie ?