ARAD. Deși la prima vedere poate părea un obiectiv neconvențional pentru o instituţie precum Consiliul Judeţean, construirea unor capele mortuare este totuși importantă pentru că acestea ajută la respectarea prevederilor legislative în domeniu, conducând la schimbarea ritualului de înmormântare. Nu mai puţin de 24 de capele mortuare a cofinanţat Consiliul Judeţean Arad în perioada 2016-2021, alocând în acest scop aproximativ 7 milioane de lei. Capelele cofinanţate de CJ se adaugă, desigur, celor deja existente sau construite de primării ori biserici din alte surse.
În prezent, după alocarea fondurilor de la Consiliul Județean, sunt finalizate 15 capele mortuare noi, la Apateu, Cărand, Felnac, Mișca, Olari, Sintea Mică, Pilu, Pleșcuța, Seleuș, Moroda, Șeitin, Șepreuș, Șimand, Vinga, Zăbrani. Șapte capele se află la faza de construire, în localitățile Ineu, Hășmaș, Iermata, Sintea Mare, Șicula, Chereluș, Zărand, iar la stadiul de documentație tehnică sunt două capele, la Tauț, respectiv Vărădia de Mureș.
,,Am considerat aceste investiții necesare pentru comunitate, întrucât într-un moment atât de dureros, cum este pierderea unei persoane apropiate, putem oferi un spațiu adecvat ultimului omagiu. Construirea acestor capele putem spune că, practic, a schimbat obiceiurile de înmormântare în multe locuri din județul Arad” – a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Trimite articolul
X,,Capele mortuare ,, unele nu au nimic comun cu arhitectura religioasa.
-
A se retine ca, capelele sunt pentru absolut toate confesiunile și prin urmare nu e neaparat necesară o anumită arhitectura religioasă!
LAUDABIL CA S-AU FACUT ACESTE CAPELE , DAR NU ZICE NIMENI NIMIC DESPRE CAMERELE MORTUARE CONSTRUITE ACUM 100 DE ANI LA CIMITIRELE ARADENE, Sau, ARADUL e bine si asa , s-au pus lampi solare care au costat infinit mai mult decat o capela civilizata , de secol 21,, lampi care de fapt nu au intrebuintare.Noaptea nu se circula prin cimitir., mortii dorm linistiti,iar vizitatori nu exista