În cursul anului trecut, 24 de copii nou-născuţi au fost abandonaţi la Spitalul Matern din Arad. „20 au fost predaţi, deja, asistenţilor maternali, prin Direcţia pentru Protecţia Copilului, iar alţi patru sunt în curs de predare. Noi îi putem ţine în spital maximum două luni de zile pentru că, după aceea, li se diversifică alimentaţia, iar noi nu putem să le-o asigurăm” – precizează dr. Sorin Prişcă, manager al Maternităţii arădene.
În ceea ce le priveşte pe mamele care-şi abandonează bebeluşii, ele nu sunt neapărat rrome, dar de obicei sunt tinere şi foarte tinere. Unele dintre ele vin din judeţe limitrofe şi nu au acte de identitate sau îşi declară o identitate falsă. „Practic, ele vin să nască la noi, cu ideea preconcepută de a lăsa copilul aici” – punctează dr. Prişcă.
În cazul femeilor greu identificabile sau în cazul celor care prezintă suspiciuni privind identitatea declarată, personalul spitalului le face o fotografie de identificare şi o transmite Poliţiei. În unele situaţii, chiar cheamă poliţiştii să fie de faţă.
Numărul cazurilor de abandon înregistrate în cursul anului trecut este cu patru mai mic faţă de 2008, când 28 de bebeluşi au fost părăsiţi de mame în spital, imediat după naştere.
„Scăderea – chiar dacă nu e semnificativă – se datorează vigilenţei noastre: acolo unde am simţit că e posibil să se întâmple o asemenea situaţie, am acţionat imediat şi, dacă a fost cazul, am chemat şi Poliţia. Sperăm ca în acest an numărul copiilor abandonaţi să scadă şi mai mult” – conchide managerul Spitalului Matern.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!