ARAD. Ziua de 24 ianuarie a fost desemnată ca fiind zi nelucrătoare. Astfel că, potrivit Codului Muncii angajatorii au obligația de a acorda această zi liberă angaților. În cazul în care agenţii economici (de stat sau/și privați) nu se conformează acestor dispoziții imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei.
Excepții și reglementări
Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Codul Muncii, reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Excepţia de la aceste prevederile este stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) prin Decizia 22/2015, luată într-un recurs în interesul legii şi constă în aceea că fapta angajatorului de a desfăşura activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale potrivit Codului Muncii, nu se sancționează, atunci când angajaților li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, arată reprezentanții ITM Arad.
Trimite articolul
XCe se întîmplă dacă nu am primit zi liberă și nici o promisiune cs voi primi