ARAD. „Insule ecologice digitalizate” este numele proiectului pentru care Primăria a obţinut o finanţare de aproximativ 2,4 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre amenajarea la nivelul municipiului a 200 de insule ecologice supraterane de tip 1, fiecare dintre acestea compusă dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea deșeurilor pe 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Pentru fiecare insulă vor fi asigurate 200 de carduri electronice de acces.
Conform Ghidului solicitantului, insulele vor fi „protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmitere date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare”.
Potrivit Primăriei, rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar valoarea unei insule ecologice este de 10.000 euro fără TVA. Achiziția se va realiza centralizat de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în baza unui acord de asociere de autorități contractante. Pentru acest tip de insule nu sunt necesare lucrări de construcții-montaj.
Prin construirea de insule ecologice digitalizate, municipalitatea arădeană urmărește accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.
„Încă un proiect aprobat prin finanțare PNRR! Aproape 2,4 milioane de euro pentru 200 de <Insule ecologice digitalizate>, fiecare cu câte 5 containere separate pentru colectare selectivă, cu acces digitalizat și protecție împotriva vandalizării, care vor fi amplasate pe întreaga rază a municipiului. Pentru un mediu curat și sănătos, pentru Arad”, a punctat primarul Călin Bibarţ.
Amplasamente
Primele insule ecologice din Arad au fost amenajate în cursul anului trecut în cartierele Alfa și Confecții. Cele din Alfa au şi fost distruse în urma unui incendiu izbucnit în noaptea de Revelion, de la o petardă. Cu 1,9 milioane de lei (plus TVA), Primăria a achiziţionat 43 de insule ecologice, cu 500 de containere, pentru Alfa şi Confecţii. Cele 200 de insule ecologice pentru care s-a obţinut acum finanţare prin PNRR ar urma să fie montate în cartierele Aurel Vlaicu şi Micălaca.
Trimite articolul
XDupa aceasta investitie va invit sa vedeti cum arata in jurul lor. Nu afisati poze doar dupa ce s-a facut colectarea. Faceti si o stire cat de mizerabil este in jurul lor. E plin de mizerie, usile nu sunt blocate, iar colectarea se face prea tarziu. Vesnic tomberoanele sunt pline cu varf. Eu ma asteptam sa scapam odata de mizeria din cartier. Dar se pare ca nu se vrea. Ce sa zic. Felicitari pentru acest lucru de nimic.
Ce nu vor auroritățile din țara asta să înțeleagă (ori poate nu le pasă) e că nu există educație în direcția reciclării. Așa cum nu există educație rutieră suficientă.
Ca atare, poți face câte insule ecologice vrei că românul tot român e și aruncă gunoaiele tot cum îl taie capul.
Un calcul modest scoate la iveală că UNA BUCATĂ instalație de felul celor propuse de Primărie ar costa 2.500 (douămii cincisute) EURO.De aici și pînă la băncile de pe strada Mețianu….