Istoria şcolii micălăcene începe în jurul anului 1787, când, potrivit istoricului Márki Sándor, de educaţia copiilor se ocupa diaconul-învăţător Cyrill Popovics. Dascălul, la acea vreme, desfăşura activitatea într-o sală de clasă.
Şcoala din Micălaca este atestată pentru prima dată la 1791 în „Conscripţia despre şcolile Aradului”, trimisă la Viena şi Carlovitz. La şcoala din Micălaca învăţau 60 de elevi (40 de băieţi şi 20 de fete), iar învăţător era Gheorghe Popovici.
Școală de cartier
În anul şcolar 1930-1931, Micălaca ajunge cartier al oraşului Arad, iar denumirea şcolii devine Şcoala Generală Nr. 15 Arad, având un efectiv de 289 elevi şi 6 învăţători.
După anul 1962, populaţia şcolară creşte semnificativ, an de an, astfel că în anul 1972 erau înscrişi 502 elevi, ajungând la începutul anului şcolar 1980-1981, la 2.102 elevi.
În anul 1981, ca urmare a creşterii populaţiei şcolare, datorată construirii noului cartier de blocuri, s-a dat în folosinţă clădirea nouă a Şcolii Generale Nr. 12 iar în toamna anului 1987 a început să funcţioneze Şcoala Generală Nr. 22 din Micălaca, situată pe str. Nucet nr 3.
„Generala 22”
În primul an şcolar, 1987-1988, la Generală 22 au fost înscrişi 1.500 elevi, constituiţi în 40 de clase, într-un local cu 24 săli de clasă, 3 laboratoare (fizică, chimie, biologie), o bibliotecă, două ateliere şcolare şi 2 terenuri sportive.
Populaţia şcolară creşte, ajungând în anul 1993 la 1.800 elevi, constituiţi în 60 de clase, lucrându-se cu clasele II-IV în trei schimburi.
Astăzi în Școala Generală Nr. 22 „Caius Iacob” învață 553 de elevi pregătiți, la clasele I-VIII, de 43 de profesori. Cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în această şcoală sunt calificate şi titulare, pasionate de munca pe care o prestează, dăruite şcolii şi elevilor acesteia. Profesionalismul acestor dascăli face şcoala mai primitoare, mai atrăgătoare, mai luminoasă.
Un nou nume
„Un eveniment deosebit din viaţa şcolii noastre a fost atribuirea numelui de «Caius Iacob», la 29 martie 2007, zi care a fost decretată «Ziua Şcolii» – ne spune prof. Iustin Antoniu Barna, directorul școlii. Cu ocazia «Zilelor micălăcenilor», ediţia a II-a, din noiembrie 2010, s-a dezvelit bustul în bronz al academicianului Caius Iacob, devenit patronul spiritual al şcolii. Lucrarea este opera artistului arădean Mihail Păcurar şi a fost finanţată de deputatul Lucian Riviş Tipei. Soclul din marmură a fost realizat prin contribuţia părinţilor elevilor şcolii”.
Școala, la prezent
„Școala Generală Nr. 22 «Caius Iacob» – completează consilierul educativ, prof. Mihaela Voștinar – se prezintă ca o unitate cu personalitate juridică, având o bază materială funcţională, demnă de invidiat de multe şcoli din municipiul Arad. Cabinetele sunt dotate cu materiale didactice, multe dintre acestea fiind confecţionate de învăţători şi profesori. Toate acestea fac posibilă desfăşurarea unui proces instructiv-educativ de calitate, cu folosirea celor mai moderne mijloace de învăţământ”.
Baza materială
Şcoala dispune în acest moment de 21 de săli de clasă, laboratoare de fizică-chimie, biologie, cabinet de informatică dotat cu 15 calculatoare şi 2 săli de sport. Elevii interesaţi se pot înscrie la programul after school, putând servi prânzul la cantina şcolii. Şcoala este dotată cu o bibliotecă/sală de lectură cu peste 140 000 de volume de cărţi şi o mini-librărie.
Opțiuni strategice
Opțiunile strategice ale Școlii Generale Nr. 22 „Caius Iacob” sunt: Asigurarea unui program corespunzător de educaţie şi formare pentru elevi; Stimularea creativităţii tuturor factorilor implicaţi în elaborarea proiectului curricular şi extracurricular; Formarea continuă a personalului din unitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!