ARAD. Finalul anului 2018 a prins Municipalitatea arădeană cu noi proiecte pe bani europeni. Aproximativ 2,5 milioane de euro şi-a propus Primăria Arad să acceseze pentru a construi de la zero două centre multifuncţionale pentru persoane din zone urbane marginalizate. Unul ar urma să fie amplasat pe strada Tarafului, iar celălalt în zona Șezătorii – Pădurii. Primul va costa puţin peste un milion de euro (mai exact, 4.656.223,28 de lei), iar al doilea aproape 1,5 milioane de euro (6.889.850,73 de lei). Fondurile vor putea fi obţinute prin POR 2016 -2020, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de Investiţii 4.3 „Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale”, Obiectivul Specific OS 4.3 „Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România”.
Centrul de pe Tarafului
Potrivit Studiului de Fezabilitate al obiectivului de investiţie „Construire Centru multifuncţional pentru persoane din zone urbane marginalizate zona Tarafului”, noua clădire va avea parter şi un etaj şi o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 640 de metri pătraţi. Centrul multifuncţional va cuprinde un Centru de zi pentru copii şi un Centru comunitar de servicii integrate pentru adulţi.
„Clădirea va dispune de o sală de mese (asigurarea mesei se va face în sistem catering), care să poată fi utilizată şi în alte scopuri (terapie de grup, conferinţe etc.), spaţiu jocuri pentru copii precum şi sală pentru lectură, teme, sală pentru consiliere, cabinet medical şi băi dispuse conform dispoziţiilor DSP. De asemenea, spaţiile de consiliere vor fi amenajate astfel încât să satisfacă exercitarea acestor servicii. Totodată, se vor amenaja spaţii dedicate personalului: birouri, triaj, serviciu de pază. Zona de parter va cuprinde sala de mese şi grupuri sanitare, zona triaj, birouri pentru personal, cabinet medical, iar etajul săli de consiliere, spaţiul de joacă pentru copii (cu dotările aferente), spaţiul pentru lectură şi teme (dotat cu mese şi scaune), zona de birouri pentru personal (cel puţin două) şi grupuri sanitare (două). Clădirea va fi accesibilizată pentru persoane cu dizabilităţi motrice sau altele” – se arată în documentul citat.
Populaţia vizată de acest proiect este de 200 de persoane, reprezentând o pondere de 20% din numărul total al locuitorilor de pe Tarafului, aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială. Numărul beneficiarilor direcţi ai proiectului este de 200 de persoane, dintre care 50 de copii şi 150 de adulţi. Copiii vor beneficia de servicii care să contribuie la prevenirea abandonului şcolar şi la eliminarea riscului de excluziune asociată, precum: consiliere socială, psihologică, psihopedagogică; servicii de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă (masă caldă, activităţi sportiv – recreative, art-terapie, educaţie interculturală, asistenţă socio – medicală primară). În cazul adulţilor, se va pune accent pe servicii de incluziune socială şi orientare profesională, precum: consiliere socială, psihologică, juridică; cursuri de formare/calificare/certificare; servicii de medierea muncii; organizare de sesiuni de formare pentru dezvoltarea stimei de sine; organizare a bursei locurilor de muncă; prevenire a violenţei domestice; prevenire a sarcinii nedorite; sprijinire în emiterea actelor de identitate şi voluntariat în comunitate (în colaborare/parteneriat cu instituţii sau autorităţi publice locale sau centrale).
Investiţia de pe strada Tarafului ar urma să se realizeze în 24 de luni.
Centrul din Şega
Conform Studiului de Fezabilitate al obiectivului de investiţie „Construire Centru multifuncțional pentru persoane din zone urbane marginalizate zona Șezătorii – Pădurii”, clădirea va avea o suprafaţă desfăşurată de 826,61 de metri pătraţi distribuiţi pe două nivele: parter şi etaj.
Centrul multifuncţional va avea un Centru de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, în care se vor derula următoarele activități: consiliere psihosocială pentru femei și copii și asistență și consiliere juridică; educare și dezvoltare timpurie; socializare și petrecerea timpului liber, inclusiv activități culturale; servicii medicale generale; conștientizare și sensibilizare a populației; activități de acordare a unei mese calde etc.
De asemenea, Centrul multifuncţional va oferi servicii de asistență comunitară pentru tineri și adulți aflați în situații de nevoie (consiliere și informare, integrare/reintegrare socială, inclusiv activități culturale, educație non-formală, ocupare pe piața muncii etc.)
„Implementarea unui astfel de proiect va avea rezultate pozitive, nu numai din punct de vedere umanitar, ci şi din punct de vedere al reinserţiei pe piaţa muncii a numeroase persoane aflate în dificultate. Proiectul este necesar și relevant deoarece își propune să reducă fenomenul de marginalizare pe toate palierele sale acoperind toate problemele identificate la nivelul zonei marginalizate Șega” – se arată în documentul pus la dispoziţie de Primăria Arad.
Grupul țintă vizat de ideea de proiect este de 3.000 de persoane, locuitori ai cartierului Șega. Durata de realizare a investiţiei din zona Şezătorii – Pădurii este de 36 de luni.
Totul, prin DAS
Asigurarea furnizării serviciilor în cadrul celor două centre multifuncționale se va face prin Direcția de Asistență Socială Arad (DAS), care este acreditată pentru prestarea categoriilor de servicii sociale precizate. Din acest motiv și implementarea celor două proiecte se va face în cadrul unui parteneriat ce va fi încheiat între Municipiul Arad și DAS Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!