ARAD. Autoritățile publice locale au șansa de a investi pentru a-și asigura consumul propriu de energie din surse regenerabile. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că s-a deschis apelul pentru proiectele ce vor sprijini investițiile în capacitățile de producere a energiei din surse regenerabile. Fondurile disponibile sunt de până la 250 de milioane euro.
Se finanțează următoarele tipuri de proiecte: *realizarea capacităților de producere energie electrică și termică în cogenerare din SRE, cu excepția biomasei, pentru consum propriu (investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităților publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potențial de utilizare a energiei vântului, precum și alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția biomasei); *realizarea capacităților de producere energie electrică sau termică din SRE, cu excepția biomasei, pentru consum propriu (investiții în realizarea de unități de cogenerare, trigenerare noi destinate obținerii de energie din surse regenerabile, cu excepția biomasei, pentru consumul propriu al autorităților publice locale).
„Granturile aferente măsurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autorităților publice locale au valoarea minimă de 500.000 euro și valoarea maximă de 5.000.000 euro. Nu sunt eligibile în cadrul apelului proiectele care vizează stocarea energiei!”, transmite MIPE.
Proiectele pot fi depuse până pe 16 noiembrie, ora 17:00.
Trimite articolul
XSuper. Furnizorii de energie sunt in extaz sa stie ca pot vinde mai departe excesul la un pret de profit fenomenal.
Un foraj geotermal = 3-4.000.000 Euro. 5 milioane nu ajung pentru un proiect geotermal.
Germania isi demonteaza si isi exporta o mare parte dintre eolienele existente, deoarece nu poate sa recupereze fondurile investite in acestea, in plus genereaza mari dezechilibre in sistemul energetic national.
Fotovoltaicele (fara generarea hidrogenului) produc mari dezechilibre in sistemul energetic national, deci nu sunt agreate de catre SEN.
Concluzia – nu tot ce se zboara se mananca.