ARAD. Serviciul de Ambulanță Județean Arad a răspuns la 16 apeluri în care au fost sesizate cazuri de lipotimii, la persoane aflate în locuri publice, în zilele caniculare, în perioada 28 iunie – 4 iulie. Însă în 5 iulie, șase persoane au fost nevoite să apeleze la ambulanță din cauza stărilor de leșin/lipotimie. Lipotimia este starea de leșin care poate apărea atât la adulți, cât și la copii și poate fi provocată de un anumit factor, poate fi declanșată ca urmare a unei expuneri prelungite la căldură excesivă, însă și de alți factori. Deshidratarea și efortul fizic intens la temperaturi mari pot duce la apariția leșinului, printre altele. Revenind însă la cazurile de lipotimie la care a fost solicitat personalul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Arad, în perioada 28 iunie – 4 iulie: 7 dintre cazurile la care a intervenit ambulanța a fost la persoane peste 80 de ani, 5 cazuri la persoane între 60 și 80 de ani și patru cazuri la persoane cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Niciuna dintre cele 16 persoane nu a necesitat internare, revenindu-și după ce au primit îngrijiri medicale.De asemenea, și cele 6 cazuri de lipotimie din 5 iulie la care au intervenit cadrele medicale ale Ambulanței au fost înregistrate tot la persoane vârstnice.Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Arad, dr. Raveca Nicoară a precizat pentru Jurnal arădean și www.aradon.ro că numărul lipotimiilor este crescut în rândul vârstnicilor, având și câteva recomandări generale pentru aceștia, însă și pentru persoanele cu afecțiuni cronice.
„Este necesară o hidratare corespunzătoare cu apă plată – este recomandat consumul zilnic de lichide între 1,5 – 2 litri de lichide – fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute, respectiv sucuri naturale de fructe făcute în casă. Este indicat să se consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o cantitate crescută de apă. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice. Trebuie evitate deplasările în perioadele de vârf ale caniculei. Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente”, a explicat dr. Raveca Nicoară, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Arad.
Alte patru persoane – printre care și un bătrân în vârstă de 75 de ani – au ajuns, în zilele caniculare, la Unitatea de Primire Urgențe Arad, tot cu lipotimii. Pacienții – care fuseseră deshidratați – au primit perfuzii până starea lor s-a stabilizat, apoi au părăsit unitatea medicală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!