Procentual, împărțirea candidaților pe partide arată în felul următor: PNL – 29%, PSD – 27,5%, AUR – 18,3%, Alianța Dreapta Unită – 4,6%, UDMR – 4,2%, independenți – 3%, PUSL – 3%, PMP – 2,7%, SOS – 2,7%, Forța Dreptei – 1,9%, USR – 1,9%, respectiv REPER, PAD și UUR – 0,4% fiecare. De menționat faptul că din cei 262 de candidați, 32 sunt femei, reprezentând doar 12,2% din numărul total de candidați.
Pentru posturile de primar din cele 78 de unități administrativ teritoriale ale județului Arad s-au înscris în „luptă” 262 de persoane, din partea a 13 partide sau alianțe electorale, la care se adaugă opt candidați independenți. Conform datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central pentru Alegerile Locale de pe 9 iunie 2024, cei mai mulți candidați la posturile de primar sunt ai Partidului Național Liberal, PNL-ul având candidați în toate orașele din județ și în 66 de comune.
Urmează pe listă Partidul Social Democrat, cu 72 de candidați în toate orașele județului și în 62 de comune. Ca număr de candidați, urmează Alianța pentru Unirea Românilor, cu 48 de candidați la funcțiile de primar, în 9 orașe și 39 de comune, singurul oraș fără candidat din partea acestora fiind Sebiș.
Doisprezece candidați reprezintă Alianța Dreapta Unită-PMP-Forța Dreptei, în cadrul alianței fiind unul candidat din partea Forței Dreptei, cinci din Partidului Mișcarea Populară și șase din partea Uniunii Salvați România. Unsprezece candidați sunt ai Uniunii Democrate Maghiare din România, care propune oameni pentru primăriile din cinci comune, orașele Chișineu-Criș și Pecica, respectiv municipiul Arad.
Opt persoane candidează independent, unii dintre aceștia fiind însă susținuți public de partide politice. Candidații independenți se vor regăsi pe buletinele de vot din Chisindia, Grăniceri, Gurahonț, Hălmagiu, Iratoșu, Păuliș, Săvârșin, respectiv Șimand. Tot opt persoane vor candida și din partea Partidului Umanist Social Liberal, aceștia având candidați în șase comune și în Sântana și Arad.
Partidul Mișcarea Populară va avea candidați proprii – în afara alianței – în șapte comune din județul Arad. Tot în afara alianței vor fi și cinci candidați ai Forței Dreptei, respectiv cinci candidați ai Uniunii Salvați România. Partidul S.O.S. România va avea șapte candidați, în cinci comune, la Curtici și în Arad.
Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Reînnoim Proiectul European al României și Uniunea Ucrainenilor din România au fiecare câte un candidat în județul Arad, la Arad, Chișineu-Criș, respectiv Târnova.
Cea mai mare „bătaie” este – dacă ne luăm după numărul de candidați – pentru postul de primar al municipiului Arad. Aici s-au înscris în „luptă” opt candidați, din partea AUR, UDR, PSD, PNL, SOS, Alternativa Dreaptă, Alianța Dreapta Unită și PUSL. Urmează pe listă Chișineu-Criș, Gurahonț și Zăbrani – cu câte șase candidați pentru fiecare dintre cele trei primării, respectiv Curtici, Pecica, Apateu, Beliu, Șimand – cu câte cinci candidați fiecare.
Cine candidează?
Pentru că centralizarea făcută de Biroul Electoral Central este una greu de consultat de către publicul larg, vom publica și numele celor care candidează în orașele din județul Arad. Aceștia vor fi prezentați în ordinea în care vor apărea și pe buletinele de vot, pe 9 iunie. În municipiu, arădenii vor avea de ales între opt candidați pentru funcția de primar: Aslău Leontin (AUR), Veres Attila-Csaba (UDMR), Cheșa Ilie (PSD), Bibarț Laurențiu-Călin (PNL) – primarul în funcție, Lăbășan Bogdan (SOS), Galea Cristian-Aurel (AD), Wiener Adrian (ADU-USR), Cotuna Dănuț-Tudor (PUSL).
La Chișineu-Criș încearcă să devină primari Chereji Florin Flavius (PNL) – primarul în funcție, Mladin Adrian-Marcel (PSD), Biro Zoltan (UDMR), Buduca Vasile-Sever (AUR), Stana Simona (ADU-PMP), Guleș Ovidiu-Ioan (REPRE). La Curtici vor candida Ban Ioan-Bogdan (PNL) – primarul în funcție, Carja Cosmin-Ioan (AUR), Pilan Marcel (PSD), Aaniței Nicolae-Mihail (ADU-PMP) și Ciumedean Gheorghe-Marius (SOS).
Pentru conducerea orașului Ineu se vor „lupta” Abrudan Călin-Ilie (PNL) – primarul în funcție, Grama Sorin-Adin (AUR) și Andrea Simeon-Laurențiu-Aurelian (PSD). La Lipova, pretendenții pentru fotoliul de primar la alegerile din 9 iunie sunt Zaban Edwin-Alexandru (ADU-USR), Pera Florin-Fabius (PSD) – primarul în funcție, Crăciun Dorin-Titel (AUR) și Ciorogar Cristina-Denisa (PNL). Nădlacul va avea de ales între Mărginean Ioan-Radu (PSD) – primarul în funcție, Munteanu Constantin (AUR) și Onea Mircea-Laurențiu (PNL), în timp ce la Pâncota alegerea va fi făcută între Igreț Ioan-Floredan (AUR), 2 Pocrișer Dan-Ștefan (PSD) – primarul în funcție, respectiv Stoica Ioan (PNL).
La Pecica se vor „înfrunta” cinci candidați: Antal Petru (PNL) – primarul în funcție, Kocsik Emeric (UDMR), Blidar Anișoara-Nicoleta (PSD), Băguț Ciprian-Nicolae (AUR) și Chereș Alexandru (ADU-USR). Pe buletinele de vot din Sântana, candidații pentru postul de primar vor fi Tomuța Daniel-Sorin (PNL) – primarul în funcție, Rus Irina (AUR), Blidișel Ioan-Marius (PSD) și Horvath Alin (PUSL).
Singurul oraș din județ în care sunt doar doi candidați este Sebișul, unde pe primul loc pe buletinul de vot va fi primarul în funcție, Feieș Cristian (PNL), iar pe cea de-a doua va fi Toader Cosmin-Ioan (PSD).
Mii de candidați
În ceea ce privește consiliile locale din cele 78 de comune, orașe și municipii din județul Arad, au fost depuse 4.386 de candidaturi. Cei mai mulți consilieri locali vor fi în municipiul Arad – 23, orașele Sântana, Pecica și Lipova și comuna Vladimirescu – câte 17, respectiv orașele Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Nădlac, Pâncota, Sebiș și comunele Macea, Secusigiu, Șiria, Târnova și Vinga – câte 15. Celor aproape 4.400 de candidați pentru consiliile locale li se adaugă 265 de persoane care candidează pe listele partidelor pentru a ocupa una dintre cele 32 de posturi de consilier județean. Alte șapte persoane se luptă pentru conducerea Consiliului Județean Arad. În ordinea de pe buletinele de vot, acestea sunt Galiș Florin (AUR), Cionca-Arghir Iustin-Marinel (PNL) – președintele în funcție, Fifor Mihai-Viorel (PSD), Pero Tamas-Carol (UDMR), Doroțiu Florin-Dorin (PUSL), Anghel Răzvan-Paul (ADU-USR) și Kiss Dan-Mihai (SOS).
Situația în țară
La nivel național, Biroul Electoral Central are înregistrate 275 de candidaturi pentru cele 41 de funcții de președinte de consiliu județean. Alte 11.362 de persoane candidează pentru cele aproape 3.200 de primării din țară. Pentru funcțiile de consilieri județeni candidează în total, în toată țara, 10.729 de persoane, în timp ce pentru consiliile locale din țară au fost validate 184.496 de candidaturi. La București, pentru primăria generală a capitalei sunt 9 candidați, iar pentru posturile de consilieri generali ai capitalei sunt 496 de candidați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!