SÂNTANA. Așa cum spune absolventul Școlii Gimnaziale „Sfânta Ana” Sântana, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, omul de știință Stefan Hell, 270 de ani de învățământ sântănean nu este doar un moment mândru în sine, ci și un timp de care, oricine a predat sau a învățat în Sântana poate fi foarte mândru.
Deși ne aflăm în pandemia de coronavirus Covid 19, în care, ca in întregul învățământ, școala sântăneană a cunoscut perioade de predare online (în carantină s-au în săptămânile cu incidență ridicată de scenariul roșu de peste 2 la mia de locuitori), alternând cu perioade de scenariu verde cu predare față în față, rădăcinile adânci de istorie, vigoarea interculturalității ne dau forța necesară spre a privi spre viitor cu încredere. Pentru predare online școala noastră a utilizat predominant Google classroom. Prin efort deosebit de adaptare la noul context din partea dascălilor și a elevilor, prin implementarea proiectului privind învățământul secundar ROSE, subproiectul „Sprijin în liceu pregătiți pentru viață” pentru activități remediale și dotări în valoare de 100.000 Euro, finanțat de Banca Mondială, școala reușește să crească semnificativ reușita elevilor la examenul de bacalaureat.
În prezent Liceul Tehnologic Stefan Hell din Sântana implementează Proiectul Erasmus + K229 cu titlul „inteGREATing stories”, KA2 Cooperation for Innovation and Exchange of Good Practices, Key Action 229 School Exchange Partnership, cu numărul de referință 2020-1-DK01-K A229-075085, vizibil pe lt-stefanhell.ro/erasmus și focusat pe educație pentru diversitate, iar din acest an liceul devine unitate pilot în domeniul educației media, în urma selecției realizate prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării.
Dacă ne întoarcem privirea în trecut, în Sântana învățământul a început în anul 1751, când împărăteasa Maria Tereza permite baronului Bibics să aducă în localitate călugări piariști pentru instruirea șieducarea fiilor de nobili ai acestei zone. Încă din anul 1772 la Gimnaziu se înființează clasele a IV-a şi a V-a „Humaniora” ale cursului superior. Limba în care se învață este latina. La un an de la crearea României (1918) se înființează Gimnaziul Român.
Secțiile cu predare în limba română şi limba germană se unifică sub conducere şi administrație unică în anul 1959 urmând ca în 1961 să ia ființă Școala Profesională de Mecanici Agricoli. Clădirea nouă a Liceului Teoretic Sântana construiește în anul 1974, iar concomitent Școala Profesională de Mecanici Agricoli s-a transformat în Liceul Agroindustrial Sântana.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Delegaţia Comisiei Europene, conferă titlul de Școală Europeană pentru Scoala Generală „Sfânta Ana” Sântana în anul 2004, iar începând cu anul 2012, Grupul Şcolar Sântana se numește Liceul Tehnologic Sântana, cuprinzând o bogată ofertă educațională: Grădinița cu Program Prelungit PP1 (cu secție română și secție germană), Școala Gimnazială „Sfânta Ana” cu clase I-VIII la secția româna (incluzând clasele V-VIII cu predarea intensivă a limbii engleze) și la secția germană, Liceul Tehnologic propriu zis, având filiera tehnologică (calificările: tehnician în activități economice, tehnician mecanic pentru întreținere și reparații) și filiera teoretică de profil uman (specializarea științe sociale) și profil real (specializarea științe ale naturii), precum și clase de școală profesională (mecanici auto),
În anul 2014 – absolventul Școlii Gimnaziale „Sfânta Ana” Sântana, Profesor Dr. Dr. h.c. mult. Stefan Hell este laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, iar începând din anul 2015 liceul îi poartă numele, ca simbol succesului prin educație.
17 cadre didactice s-au perfecționat prin cursuri de formare și job shadowing la instituții europene de prestigiu în cadrul proiectului Erasmus+ Dezvoltare profesională prin conectare europeană 2015-1RO01-KA101-014207, cu valoare de 40915 euro.
Clădirea nouă a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 1 Sântana, strada Muncii 80, cu opt săli de clasă moderne, se dă în folosință în anul 2018, fiind construită prin proiect al Ministerului Educației cu fonduri de la Banca Mondială.
În anul 2019 – 56 elevi de liceu au efectuat practică de specialitate în Marea Britanie în cadrul proiectului Erasmus+ Îmbogățirea Tradiției Sântănene prin Formare Profesională Europeană -2018-RO01-KA102-048146, cu finanțare din partea Uniunii Europene de 151.440 euro.
Viitorul școlii sântănene este european, internaționalizarea învățământului fiind garantată de obținerea Acreditării Erasmus+ în baza căreia școala poate derula în perioada 2021 – 2027 proiecte europene de mobilitate în domeniile formare profesională și educație școlară pentru elevi și cadre didactice.
Istoria școlii s-a făurit prin oameni: elevi. profesori, personal de conducere și auxiliar, personal din administrația locală care a susținut și susține învățământul. Tuturor dorim să le aducem un omagiu, sărbătorirea celor 270 de ani de învățământ sântănean fiind, în fapt, omagierea oamenilor școlii.
Ana Höniges
Citiți principiile noastre de moderare aici!