Criza tratată cu mâncare la cantina. Potrivit Primăriei Arad, cantina municipală “se dovedeşte a fi o soluţie pentru tot mai multe persoane care doresc să servească o masă bună, caldă şi ieftină în această perioadă de criza financiara“. În prezent, cantina deserveşte, gratuit, 270 de persoane pe zi, persoane care fac parte din categoria celor fără niciun venit, aflate în evidenţele Direcţiei de Asistenţă şi Dezvoltare Comunitară.
Un meniu format din felul unu, felul doi şi desert beneficiază de o alocaţie de 6 lei, din partea CLM Arad. Masa se poate servi, în fiecare zi, între orele 12.00-14.00. Potrivit directorului Direcţiei de Asistenţă şi Dezvoltare Comunitară Arad, Erika Stark, “cantina municipala (înfiinţată în 1994) are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii alimentaţiei persoanelor sărace şi oferă zilnic masa de prânz, gratuit sau cu contribuţie bănească, pentru persoane sărace, familii cu mulţi copii sau persoane cu venituri mici. Cantina este o alternativă la fast-food, oferind şi pentru persoanele care doresc să mănânce în oraş posibilitatea de a servi o masă proaspătă, zilnic”.
Pentru persoanele sărace mâncarea de la cantina înseamnă singura sursă de hrană. Iar faptul e demonstrat. Unele persoane preferă să ia hrana de la cantină şi să o servească la domiciliu, pentru a-şi putea împărţi mâncarea primită astfel încât le ajunge şi seara. Unii dintre pensionarii care servesc masa aici preferă să plătească pe o lună, alţii, cu bani mai puţini, plătesc săptămânal, în fiecare zi de vineri.
Ca alternativă la fast food
În afară de asistaţii social care primesc hrană gratuit, orice persoană interesată să servească o masă ieftină poate să o facă achitând 6 lei pe zi la cantina de pe Bulevardul Revoluţiei. Potrivit Primăriei Arad, mai mulţi pensionari, elevi şi studenţi se numără printre clienţii fideli ai cantinei municipale. Beneficiarii venitului minim garantat pot să servească şi ei masa aici. Un număr de 25 de persoane nevoiaşe, care frecventează Biserica “Salem”, beneficiază de o masă caldă pe zi la cantina municipală, costurile fiind suportate de reprezentanţii bisericii.
Responsabilii cantinei speră să atragă şi alţi clienţi cum ar fi cazul unităţilor şcolare, grădiniţelor, care au programe after-school, sau care doresc să asigure o masă caldă pe zi elevilor, sau să încheie contracte pentru anul şcolar 2010-2011.
Patru şcoli
Potrivit Erikăi Stark, “în luna mai 2010, pe baza unui protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Şcolile generale 3, 8, 9 şi 10, pe baza anchetelor sociale efectuate, se asigură gratuit masa de prânz pentru 125 de copiii care provin din familii aflate în dificultate. Cadrele didactice din cele patru şcoli, partenere în proiect, asigură în regim de voluntariat supravegherea copiilor şi pregătirea temelor pe ziua următoare”.
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!