Valoarea maximă a acordului cadru va putea ajunge la 137 de milioane de lei fără TVA, adică aproape 28 de milioane de euro. Valoarea minimă a acordului cadru nu va fi mai mică de 69 de milioane de lei fără TVA, conform anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Același anunț arată că noul contract va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023, actualul contract având valabilitate până pe 31 decembrie 2021.
Conform caietului de sarcini al procedurii de achiziție a serviciilor, activitatea de salubrizare stradală va consta în măturatul manual și mecanizat al carosabilului, trotuarelor, locurilor de parcare și pistelor de biciclete, întreținerea curățeniei, golitul coșurilor de gunoi stradale, spălatul carosabilului și trotuarelor, stropitul carosabilului, răzuitul rigolelor, colectarea, transportul și descărcarea deșeurilor stradale, respectiv dezafectarea depozitelor necontrolate de deșeuri. Activitatea de deszăpezire va consta, la rândul său, în curățatul manual al zăpezii și gheții, curățatul mecanizat al zăpezii, pluguitul, încărcarea și transportul zăpezii, combaterea poleiului și curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere.
Curățarea străzilor
Acordul cadru va fi încheiat pe o perioadă de 4 ani, „respectiv pentru perioada 2022-2026”, menționează caietul de sarcini. Documentul precizează că firma care va câștiga licitația va fi nevoită să aibă în dotare, printre altele, minimum 7 autoperii/automăturători cu sistem de aspirație pentru salubrizarea carosabilului și cel puțin câte trei autoperii/automăturători cu sistem de aspirație pentru trotuare și alei, autocisterne cu capacitatea de 8-12 metri cubi pentru spălat și stropit, respectiv autocisterne cu capacitatea de 4-8 metri cubi pentru spălat și stropit trotuare și alei. Caietul de sarcini arată că măturatul și spălatul mecanizat al trotuarelor se va face pe o suprafață de aproximativ 113 mii de metri pătrați, iar spălatul străzilor se va face pe artere de circulație în suprafață de peste 890 de mii de metri pătrați. În sezonul cald, operatorul va stropi carosabilul în zilele în care indicele de confort termic depășește 80 de unități, însă doar în afara intervalului orar 13-17. Pe lista străzilor care vor fi stropite vara se regăsesc suprafețe de aproximativ 640 de mii de metri pătrați.
1.200 de coșuri de gunoi
Aceeași firmă se va ocupa și de golirea coșurilor de gunoi de pe străzi. Conform caietului de sarcini, Aradul are în momentul de față, cel puțin pe hârtie, 1.227 de coșuri de gunoi care vor trebui golite după un program pe care Primăria îl va stabili lunar.
Servicii de deszăpezire
Pentru serviciile de deszăpezire, vor avea nevoie, printre altele, de minimum 11 autospeciale multifuncționale cu lamă/plug și echipament pentru împrăștiat material antiderapant solid, respectiv minimum 2 freze pentru îndepărtarea zăpezii și gheții de pe trotuare și alei. Conform caietului de sarcini, „în cazul depunerii stratului de zăpadă și formării gheții, arterele de circulație ale mijloacelor de transport în comun, spațiile destinate traversării pietonale a străzilor, trotuarele din dreptul stațiilor mijloacelor de transport în comun, căile de acces la instituțiile publice și unitățile de alimentație publică trebuie să fie practicabile în termen de maximum 4 ore de la încetarea ninsorii”. Operatorul serviciului de deszăpezire trebuie să fie integral pregătit de intervenție directă (cu utilaje, materiale, forță de muncă, programe de lucru stabilite etc.) până cel târziu în data de 15 octombrie a fiecărui an. Caietul de sarcini arată că firma va fi nevoită și să împrăștie material antiderapant pe o suprafață de peste 2,6 milioane de metri pătrați.
Dau zăpada manual
Pe lângă curățarea străzilor de zăpadă, firma câștigătoare va trebui să asigure și curățatul manual al zăpezii și gheții pe o suprafață de peste 100 de mii de metri pătrați. Conform caietului de sarcini „activitatea de curățat manual a zăpezii și a gheții constă în strângerea zăpezii și gheții în grămezi, la distanțe de 10-20 m, fără stânjenirea circulației auto, pietonale și/sau utilitățile de pe domeniului public”.
Între 69 și 137 de milioane
Valorile estimate ale contractului sunt următoarele: valoarea minimă a acordului-cadrul – 69.162.120 de lei, valoarea maximă a acordului-cadru – 137.005.496 de lei; valoarea minimă a contractului subsecvent – 17.290.530 de lei, valoarea maximă a contractului subsecvent – 34.251.374 de lei. Va fi încheiat câte un contract subsecvent în fiecare an. Toate valorile sunt fără TVA. Ofertele pot fi depuse până pe data de 24 mai 2022, urmând ca tot atunci să fie decis și câștigătorul.