ARAD. Aproape 29.000 de persoane se află în prezent în evidența Centrului de Diabet din Arad, însă medicii trag un semnal de alarmă, explicând că pot fi mult mai multe persoane care deși suferă de diabet, încă nu au fost diagnosticate.
Dr. Etelka Koos, medic șef al Secției Diabet din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, atrage atenția că „prevalența diabetului este în continuă creștere atât în România, cât și la nivel mondial. Aceasta se datorează, probabil, frecvenței tot mai mari a obezității, sedentarismului și alimentației prea bogate în calorii, glucide și lipide. La nivel mondial, în 2017 s-a estimat un număr de 425 de milioane de pacienți cu diabet zaharat, realizând o prevalență de 8,8%, în timp ce în România s-a estimat o prevalență între 10 și 13%. La nivelul Centrului de Diabet din Arad, la sfârșitul anului 2017, au rămas în evidență 28.683 de pacienți cu diabet zaharat.”
Complicaţii
Impactul diabetului zaharat asupra populaţiei este enorm datorită complicaţiilor cronice (în principal cardiovasculare) pe care acesta le poate genera. Acestea sunt prezente în cazul diabetului zaharat de tip 2 într-un procent de 50% în momentul diagnosticării afecţiunii. Complicaţiile cronice, odată apărute, scad calitatea vieţii, capacitatea funcţională, cresc numărul zilelor de spitalizare, a consulturilor medicale şi a cheltuielilor pentru medicaţie.
Simptome
„Diabetul zaharat se manifestă foarte variat, însă la aproximativ jumătate dintre pacienți, nu dă niciun semn, astfel că diagnosticul se stabilește adesea cu întârziere când deja sunt prezente unele complicații. Semnele clinice cele mai importante sunt: poliuria (eliminarea unei cantități de peste 2 litri de urină pe zi), polidipsia (senzația de sete intensă urmată de consumul unei mari cantități de lichide), scăderea în greutate, oboseala nejustificată. Apariția acestor simptome necesită prezentarea de urgență la medic”, explică dr. Etelka Koos.
Tratament
Tratamentul diabetului zaharat este obligatoriu și durează toată viața deoarece hiperglicemia de lungă durată poate determina apariția complicațiilor. Tratamentul trebuie început încă din momentul diagnosticului iar obiectivele terapeutice și tratamentul sunt individualizate.
Potrivit dr. Etelka Koos, la nivelul județului Arad, pacienții cu diabet beneficiază de toate clasele de medicamente antidiabetice, inclusiv cele moderne, inovative, fără restricție, în condițiile respectării protocolului terapeutic de prescriere a acestora.
25 de paturi pentru urgenţe
Secția de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad dispune de 25 de paturi, unde sunt tratați, în regim de urgență, pacienți cu diabet zaharat dezechilibrat, nou descoperit și cu complicații: *acute: decompensarea diabetului zaharat (come cetoacidozice, hipoglicemii, come hiperosmolare), infecții cu diverse localizări; *cronice: boală renală diabetică, boală coronariană, boală cerebrovasculară, boală arterial periferică, neuropatiile periferice; *alte boli care cauzează decompensări ale diabetului zaharat (pancreatite acute, colecistite acute, ciroze hepatice) sau se asociază diabetului; *alte tulburări de metabolism: dislipidemii, hiperuricemii.
Şase medici
În cadrul secției, pacienții pot fi internați în regim de spitalizare continuă sau de zi, iar prin cele două cabinete din cadrul Ambulatoriului de Diabet se realizează consultații și controale periodice. Medicii din cadrul secției sunt dr. Etelka Koos, medic șef secție, dr. Romulus Andreica, medic specialist, dr. Daniel Hanc, medic primar, dr. Narcisa Mihăilescu, medic specialist, dr. Monica Potra, medic specialist, dr. Iris Olariu, medic specialist.
Citiți principiile noastre de moderare aici!