Un eveniment ce a marcat nu mai puțin de două decenii de colaborare a reușit să întrunească, în același loc, 13 primari ai comunelor din Bekes -Ungaria, situate la granița cu România, 16 primari din județul Arad și oficiali ai Consiliului Județean Arad și a Primăriei Municipiului Arad. Întâlnirea s-a consumat joi, 19 noiembrie, în localitatea Bătania, și a avut ca scop sărbătorirea a 20 de ani de la deschiderea punctului de frontieră Turnu-Bătania. „Aniversăm, astăzi, două decenii de la momentul în care românii şi maghiarii, de o parte şi de alta a graniţei de la Turnu şi Bătania, au doborât bariera dintre ei”, a fost mesajul cu care Marjai Janos, primarul localităţii Bătania, i-a întâmpinat pe oaspeţii săi. „Putem spune că în exerciţiul finaciar 2007-2013 au fost multe realizări: s-au demarat şi s-au finalizat proiecte pe zona de infrastructură rutieră, s-au făcut drumuri pe ambele părţi ale frontierei. Au fost proiecte în zona turismului, dar şi a sănătăţii, între spitalele din Arad şi Bekes. Dorim, în zona proiectelor strategice, să construim un spital de oncologie, iar la apelurile deschise, a doua prioritate o reprezintă drumurile judeţene”, a declarat Adrian Țolea, președintele interimar al Consiliului Județean Arad.
29 de primari la întâlnire
Din partea maghiară au participat primari din localităţile Fuzesgyarmat, Gyula, Kedtegyhaza, Elek, Medgyesegyhaza, Nagybanhegyes, Kunagota, Lokoshaza, Mezokovacshaza, Kevermes, Dombegyhaza, Mezohegyes, Batonya, iar din partea română viceprimarul Aradului, Levente Bognar şi primari din localităţile Zerind, Pilu, Grăniceri, Macea, Curtici, Dorobanţi, Iratoşu, Şofronea, Zimandu Nou, Peregu Mare, Arad, Pecica, Semlac, Şeitin, Nădlac, Secusigiu. La eveniment au participat şi Dan Ivan, primul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, şi Achim Alexa, vicepreşedinte, în mandatul cărora s-a semnat acordul privind deschiderea punctului de frontieră Turnu-Bătania şi s-au pus bazele cooperării între judeţele Arad şi Bekes.
Au lovit în democrație
Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a menţionat importanţa pe care deschiderea graniţelor a avut-o asupra comunităţii române din Ungaria. „În aceste momente, Europa trăieşte evenimente extraordinar de complicate, datorită unor atacuri barbare care au lovit în democraţie şi în valorile ei. România şi Ungaria au un destin comun şi trebuie ca fiecare dintre noi să credem şi să luptăm pentru acest destin. Vă transmit să aveţi curaj, determinare şi viziune în crearea de noi parteneriate”.
Anul viitor la Pecica
Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul budapestan, fost preşedinte al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, a subliniat: „Am reluat discuţiile asupra unui proiect mai vechi, privind reînfiinţarea căii ferate între localităţile Batania – Ungaria şi Pecica – România. Acest tronson de cale ferată a existat la începutul secolului, dar repunerea lui în circulaţie presupune un efort pentru înfiinţarea infrastructurii de 7,3 kilometri, de la Pecica până la frontieră, şi de 0,7 kilometri de la Batania până la frontieră”. Pecica a fost propunerea pentru următoarea întâlnire. „Vă propun ca anul viitor să ne întâlnim în această formulă, lărgită, la Pecica. Avem de discutat proiecte comune, a căror importanţă se reflectă în viaţa comunităţilor pe care le gestionăm”, a declarat Petru Antal, primarul orașului Pecica.
Citiți principiile noastre de moderare aici!