Aproximativ 2.000 de dosare pentru stabilirea unor pensii internaţionale se află, în acest moment, pe masa de lucru a Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Arad. Beneficiarii acestora sunt cetăţeni europeni – domiciliaţi, în principal, în localităţi din Ungaria, Austria şi Germania – care, la un moment dat, au avut un loc de muncă în Arad. Vechimea pe care au acumulat-o aici este recunoscută la stabilirea pensiei, în ţările din Uniunea Europeană.
Directorul CJP Arad,Mihaela Vasil, detaliază: „Viitorul pensionar îşi depune cererea de pensionare în localitatea de domiciliu, indiferent de ţară. Casa de Pensii din localitatea respectivă trimite formulare europene în toate ţările în care a avut vechime solicitantul. În fiecare ţară, se calculează pensia naţională şi pensia comunitară şi se ţine cont de cea mai avantajoasă dintre ele. În final, i se virează omului pensia cuvenită din fiecare ţară, într-un cont deschis în localitatea de domiciliu. Este foarte important ca numărul de cont să fie scris cu atenţie astfel încât să nu apară greşeli. Pentru că dacă numărul de cont e greşit, banii se duc în contul greşit, se returnează şi se re-trimit, iar pentru toate aceste operaţiuni se percep comisioane – a căror valoare nu e neglijabilă, dacă o raportăm la pensie.”
Media: 100 euro/lună
Din 2007, de când pensia internaţională „există” şi în ţara noastră (odată cu intrarea României în Uniunea Europeană), la Casa de Pensii din Arad au ajuns aproximativ 3.000 de dosare cu astfel de solicitări. Conform procedurii, ele au trecut, mai întâi, pe la Bucureşti, iar de acolo au fost transmise în teritoriu. Aproximativ 1.000 din totalul dosarelor au fost deja rezolvate, iar pensiile au fost stabilite. Valoarea medie a acestora se situează în jurul a 100 de euro/lună.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!