Conform soluției pe scurt a Judecătoriei Arad, instanța „condamnă inculpatul Zsigmond Florin, în prezent aflat în stare de arest preventiv, la pedeapsa de: 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie”. Totodată, îl condamnă pe „inculpatul Florian Alexandru Darius, aflat sub măsura controlului judiciar, la pedeapsa de: 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tâlhărie”, însă suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
„Pe parcursul termenului de încercare inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 zile, în condiţiile ce urmează a fi stabilite de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor la Primăria municipiului Oradea”, se arată în soluția pe scurt.
Fapta pentru care cei doi au fost condamnați s-a petrecut în februarie 2023. Conform rechizitoriului publicat pe rejust.ro, pe 24 februarie, persoana vătămată se afla în Gara Oradea. Ajuns prea târziu în stație, acesta a pierdut trenul spre Arad. A fost abordat de un bărbat cu care a început să bea, iar ulterior, după ce acesta din urmă a aflat că victima pierduse trenul, i-a oferit transport cu autotursmul spre Arad. Acceptând oferta, acesta a fost „preluat din stația C.F. Oradea de o persoană de sex masculin, mai plinuță, având barbă și musteață, păr brunet, ochelari de soare, cu o mașină micuță de culoare roșie, contra sumei de 250 lei. Pe parcursul călătoriei acesta era însoțit și de Z.F. care ocupa locul din spatele persoanei vătămate, pe bancheta din spate, care i-a cerut telefonul mobil, iar după ce i l-a dat, la scurt timp i l-a restituit oprit și blocat. În tot acest timp Z.F. punând mâna pe el, în joacă, în zona buzunarelor, a umerilor și pe mână”.
Au văzut că are bani
Din declarațiile martorilor, persoanei vătămate și ale celor doi inculpați, procurorii au aflat că înainte de a decide să plece împreună spre Arad cu mașina, victima a încercat să se înțeleagă cu inculpatul asupra „furnizării” unei persoane de sex feminim cu care păgubitul urma să întrețină relații sexuale. Nu au căzut de acord asupra acestui fapt, decizând ulterior să plece spre Arad cu mașina.
„În acel moment inculpatul F. A. D. s-a înţeles la preţul cursei la suma de 300 lei, iar mers la maşină toţi – victima, cei doi inculpați și o femeie. Lângă maşină, femeia, le-a spus în limba rromanes inculpaților că vrea să meargă și ea cu ei pentru că îl poate face ea de bani pe drum. Inculpatul F. A. D., nu a lăsat-o să meargă cu ei pentru că susţinea că nu are loc în maşină. După ce au pornit la drum F. A. D. i-a solicitat persoanei vătămate să-i plătească cursa integral, iar în acel moment persoana vătămată a scos un teanc de bani de la buzunarul de la piept al cămaşii şi a plătit suma de 300 de lei sau 250 lei, nu-și aduce aminte exact inculpatul Z. F.”, se arată în rechizitoriu.
Substanțe anestezice
Pe drum spre Arad, aceștia au oprit la o stație de carburant pentru a alimenta, moment în care pasagerul (Z. F.) i-a spus șoferului (F. A. D.), în limba rromanes,
„Ai văzut? Îl putem face!” (de bani – n.r.).
Plecați înapoi la drum, cei doi pasageri – inculpatul și victima – au continuat să bea împreună. La un moment dat, inculpatul i-a cerut victimei telefonul, pe motiv că ar vrea să pună muzică, moment în care șoferul i-a transmis tot în limba rromanes să închidă telefonul, astfel încât victima să nu poată suna la poliție. În apropiere de municipiul Arad, Z. F. „i-a pus persoanei vătămate mâna în jurul gurii și a nasului, provocându-i acestuia o stare de amețeală și leșin, cel mai probabil prin folosirea unor substanțe cu efect de anestezie, punându-l astfel într-o stare de neputință/inconștiență, după care l-au deposedat de suma de 5300 lei”, conform rechizitoriului.
După ce victima și-a revenit, șoferul a oprit mașina, iar victima a coborât să-și facă nevoile, pe marginea drumului. Unul dintre inculpați i-a dat jos din portbagajul mașinii bagajele, victima constatând lipsa banilor, „după care l-a prins de mână pe Z. F., moment în care acesta s-a smuls din mâna persoanei vătămate pentru a-și asigura scăparea, iar coinculpatul F. A. D. a plecat în trombă cu autoturismul pentru a-şi asigura scăparea”, arată procurorii.
Cu toate că aceste lucruri s-au întâmplat în 24 februarie, persoana vătămată a mers la Poliție pentru a depune plângere abia la mijlocul lunii martie. Câteva zile mai târziu, cei doi inculpați au fost identificați și găsiți, Zsigmond Florin fiind plasat în arest preventiv, iar complicele său sub control judiciar.
Polițistul care a îngreunat ancheta
Probele adunate de procurori s-au limitat la imagini de pe camerele de supraveghere din Oradea și declarațiile celor implicați: victimă, inculpați, martori. Mai mult, o declarație luată persoanei vătămate „într-un mod total neprofesionist” de un polițist orădean a îngreunat cercetările.
„Datorită mediului privat (autoturism) în care a fost săvârșită fapta, nu pot exista mai multe probe decât cele administrate în prezenta cauză. De asemenea, datorită faptului că a trecut aproape 1 lună de zile până când organele de poliție din Oradea au aflat despre faptă, nu s-a mai putut exectua o expertiză toxicologică în vederea identificării substanței anestezice. Aceasta imposibilitate a rezutat și din faptul că Agentul de poliție (nume anonimizat pe rejust.ro – n.r.) din cadrul Poliției Municipiului Arad a luat persoanei vătămate o declarație într-un mod total neprofesionist, rezultând îngreunarea cercetărilor”, arată procurorii.
Nu-i la primul furt
Totuși, probele adunate au fost destule încât instanța să decidă condamnarea lui Zsigmond Florin la 3 ani de închisoare cu executare. La această condamnare a contribuit și faptul că inculpatul se afla în termenul de supraveghere al altei pedepse primite de la magistrați. Totodată, nu a fost prima dată când inculpatul ar fi furat de la cineva folosind substanțe cu efect anestezic.
„Cu privire la modul de operare, respectiv folosirea unor substanțe anestezice reține că inculpatul Z. F. este cercetat și în alt dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, constând în aceea că în data de 08.02.2023 în jurul orelor 02:00, după ce i-a oferit persoanei vătămate 2 pahare cu rom, iar după ce persoana vătămată a consumat cel de-al doilea pahar, nu-și mai aduce aminte nimic din cele întâmplate și când s-a trezit pe holul stației CFR Oradea, a constat că îi lipsește telefonul mobil în sumă de 1500 lei. Anterior celor arătate, inculpatul i-a cerut telefonul mobil victimei sub pretextul să vadă ce poze are în el, însă scopul acestuia era să-l evalueze în vedere sustragerii”, arată procurorii.
Suspednare pentru șofer
Legat de celălalt inculpat, Florian Alexandru Darius, instanța a apreciat că a avut rolul de complice în tâlhărie, contribuția concretă a acestuia fiind redusă. Astfel, magistrații au decis că se pretează suspendarea sub supraveghere a pedepsei primite. Pe lângă termenul de supraveghere, acesta va avea de prestat și 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!