Date îngrijorătoare la nivelul judeţului. Aradul se confruntă cu problema lipsei de fonduri pentru pacienţii cu hepatită virală cronică B şi / sau C. Problema este cu atât mai gravă cu cât numărul acestor bolnavi ajunge la circa 30.000.
Viitoarele mame infectate cu virusul hepatitic B se plâng de lipsa imunoglobulinei pentru viitorii nou-născuţi şi de costul mare al tratamentului. Asociaţiile membre a COPAC printre care şi APAH-RO. Arad cer, în atare condiţii, alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate.
“Aş dori să atrag atenţia celor care au posibilităţi financiare să-şi facă depistarea virusului hepatitic B, asta pentru că aici aveţi posibilitatea vaccinării împotriva acestui virus, pe când la hepatita C nu există, deocamdată.
În cazul depistării unei infecţii cu virusul hepatitic B veţi cere 1.AgHBs 2.Anticorpi-antiHBs. Veţi merge la un medic de specialitate sau la medicul de familie şi în funcţie de rezultat vă puteţi face vaccinul împotriva hepatitei A şi B. Acest lucru este posibil dacă ambele analize ies negative”, sunt sfaturile directorului executiv APAH ARAD, Roxana Nicoleta Branduşe. Managerul mai precizează şi faptul că “în situaţia în care atâţia bolnavi aşteaptă tratamentul, sănătatea lor agravându-se între timp”, cei sănătoşi ar trebui să ia în considerare semnalele trase de asociaţie şi să meagră să-şi facă testele de mai sus.
Probleme la nivel de ţară
Nu doar la Arad sunt probleme în ceea ce priveşte virusul hepatitic: Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia extrem de gravă a pacienţilor cu hepatită cronică virală aflaţi pe listele de aşteptare la nivel naţional.
„Avem semnale de la pacienţi că în tot mai multe judeţe dosarele sunt blocate la nivelul caselor judeţene pentru că, deşi sunt cerute de comisia naţională, fondurile sunt insuficiente”, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
În această situaţie se află aproape jumătate dintre casele judeţene, cum ar fi Sibiu, Mureş, Neamţ, Iaşi, Cluj, Braşov, Botoşani, Caraş, Severin, Bihor, Satu-Mare, Cluj, Iaşi, Vrancea, Vaslui sau casele speciale cum este Casa de Asigurări a Ministerului Transporturilor.
Îngrijorare şi disperare
Chiar şi în judeţele unde până acum nu existau probleme majore în ceea ce priveşte începerea terapiei antivirale, pacienţii aşteaptă din nou peste un an terapia antivirală.
Numărul norocoşilor, care aşteaptă sub un an tratamentul, tinde să scadă din nou, iar pacienţii sunt îngrijoraţi şi speriaţi că perioada de aşteptare se va mări iar boala lor se va agrava.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!