ARAD. În această dimineață, de la ora 10:00, aproximativ 30 de angajați ai Instituției Prefectului au întrerupt lucrul și se află în grevă de avertisment până la ora 11. Greva de avertisment a fost anunțată în urmă cu două zile de către Sindicatul Egalitatea al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administrația Publică, la care sunt afiliați și angajații Prefecturii Arad.
Motivul grevei este legat de salarizarea angajaților, după cum se arată și în memoriul care va fi depus la Ministerul de Interne:
„Considerăm că prezenta situație salarială reprezintă o discriminare a angajaților Instituției Prefectului în raport cu salariații altor autorități și instituții publice – centrale sau locale – aparținând puterii legislative, executive sau judecătorești – cărora, an de an le-au fost majorate salariile prin diverse acte normative (ordonanțe de urgență), iar personalul salariat al Instituției Prefectului a rămas, de fiecare dată neobservat, tratamentul salarial al acestuia fiind net diferit, nejustificat și disproporționat în raport cu celelalte categorii socio-profesionale.”
Consecințele veniturilor mici
Potrivit Sindicatului Egalitatea, salariile mici au și o serie de consecințe, cum ar fi migrarea personalului specializat și calificat din structura de specialitate din cadrul Instituțiilor Prefectului către alte instituții sau autorități publice; dificultatea ocupării posturilor vacante cu personal specializat din alte instituții sau autorități publice locale, mai ales din cauza faptului că a devenit de notorietate în rândul funcționarilor publici volumul mare de muncă din Instituțiile Prefectului precum și lipsa motivației salariale; ocuparea posturilor vacante cu personal venind din mediu privat, care necesită o perioadă îndelungată de adaptare la specificul activității și rigorile funcției publice.
Volum mare de muncă pe Covid
În memoriu se mai evidențiază volumul mare de muncă pe perioada pandemiei:
„Gestionarea la nivelul întregului județ a contextului pandemic generat de infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 a presupus și presupune în continuare o activitate intensă a personalului din Instituțiilor Prefectului cu mobilizarea unui număr mare de angajați, sporul de 30% acordat angajaților în contextul riscurilor asociate infecției cu virusul SARS-CoV-2, a fost eliminat, sub presiune mediatică, cu toate că activitatea noastră a continuat în același ritm intensiv, fiind în perfectă concordanță cu prevederile actului normativ care instituia acordarea sporului. Vă reamintim că în acest context pandemic C.J.S.U. a fost și este convocat de mai multe ori pe săptămână, fără a se ține cont că este în timpul orelor de program sau cu mult peste, că este zi lucrătoare sau nu, fără a fi permisă remunerarea personalului pentru orele suplimentare lucrate. Din păcate soluția Ministerului Afacerilor Interne, de acordare de zile libere pentru orele lucrate suplimentar, nu poate fi pusă în aplicare, din cauza volumului mare de activitate. Spre exemplificare, un funcționar public care activează în domeniul situațiilor de urgență lucrează suplimentar o medie de 20 ore pe lună.”
Salarii la nivelul funcțiilor publice se stat
„Am înțeles întotdeauna constrângerile bugetare, dar cu siguranță normalizarea salariilor pentru cca 1800 de funcționari nu reprezintă un efort bugetar considerabil pentru bugetul de stat, salarizarea personalului din cadrul Instituțiilor Prefectului ar trebui să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că Instituția Prefectului este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, se mai arată în memoriu.
Sindicatul “Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administrația Publică reprezintă Instituțiile Prefectului din județele Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, București, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Neamț, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.
Trimite articolul
XAngajati-va la privat si o sa aveti salarii pe jumatate . Ce nesimtire …
Daca nu va convine salariul , va asteapta firmele private . Numai ca acolo trebuie sa munciti , putorilor .
Nu va tine nimeni cu forta acolo .
La munca nu la cafele si barfe toata ziua !
HUOOOOOOOOOOOO TRANTORILOR !
E SATULA LUMEA DE VOI , TAIETORILOR DE FRUNZE …….
AR FI TIMPUL SA PLECATI ACASA
AUZI TU ! DISCRIMINARE !
NU VA E RUSINE !
-
Analfabet!
Este un anunț pe olx că angajează o firmă pe 1650 de lei Nett in zona liberă să mergeți acolo putorilor nu plimbăreț cu foaia pe 2.000€
daca avem consiliu judeteanavem primarie la ce mai tebuie si prefectura?
si apoi cati salariati are prefectura si care e salariul mediu acolo?
Intreb si eu asa ca tot omu, curios nu de altceva
-
La privat cu voi !
demisia si la privat… piata e libera… hai sa vedem care renunta la frecatul mentei de la stat? nime?
Suntem o țară cu o democrație originală, aici până și leneșii fac grevă.
S-a urcat scroafa in cires !! Au ajuns sa se compare niste contopisti,chiar cu studii superioare,cu puterea judecatoreasca sau cu puterea legislative !? Daca nu le convine,pot sa isi dea demisia,sa lucreze pe cont propriu,sa deschida o afacere,sau in agricultura.
Dati-va demisia!
Dacă ați fi în pielea acestor funcționari, n-ați mai vorbi asa!
E tare ușor sa batjocorești, fără a cunoaște cu adevărat realitatea!
-
Pai hai cu realitatea. Auzi la ei,spor covid…si ei “lucreaza” de acasa…iar cand sunt la servici stau…
Ia mergeti fratilor la privat sa va aratati valoarea sau mai bine o afacere pe cont propriu…
Analfabeti functionali la frecat menta, vai steaua voastra, la pregatirea voastra doar tacata va mai primeste
Cât e salariul net? Vreau sa ma angajez la prefectură!
Care e cel mai mic salariu de acolo?