Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a sărbătorit 30 de ani de la înființarea Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport. Într-o atmosferă destinsă, caldă, conducerea UVVG, alături de foști și actuali profesori, au marcat printr-un eveniment special cele trei decenii de excelență academică, inovare și contribuție la dezvoltarea comunității locale și naționale.
Înființată în anul 1994, facultatea a crescut și s-a dezvoltat constant, devenind un pilon important în sistemul de învățământ superior din România. Cu un personal de excelență, programe educaționale diverse și parteneriate solide cu instituții și organizații din domeniul științelor sociale și educației fizice, facultatea a pregătit mii de specialiști care au contribuit la dezvoltarea societății românești. Au fost ani cu schimbări majore, însă ani de dezvoltare în toate direcțiile.
Conducerea UVVG, prin prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci subliniază importanța educației de calitate și angajamentul de a continua să ofere studii de excelență, adaptate nevoilor actuale ale societății. „Suntem mândri de realizările Facultății, prin cei care au pus bazele acesteia mă refer în mod deosebit la regretatul președinte fondator, prof. Aurel Ardelean și la prof. Alexandru Roz. Facultatea este cea care validează, prin activitatea sa, crezul lui Vasile Goldiș, așezându-se la intersecția determinărilor istorice, cu actualitatea, printr-un învățământ modern, european. Mulțumesc pentru profesionalism foștilor și actualilor profesori de la catedrele facultății și mulțumesc studenților pentru că ne-au ales în formarea lor. Ca de fiecare dată, vă asigur de angajamentul nostru de a continua să formăm generații de profesioniști dedicați, care să contribuie la bunăstarea comunității și la dezvoltarea durabilă a societății. La mulți ani Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci.
„Mă aflu în fața dumneavoastră în dublă calitate, aceea de reprezentant al conducerii UVVG și ca parte a Facultății de Științe Socio Umane și Educație Fizică și Sport. Mi-am început activitatea în cadrul universității din anul 2002, iar din anul 2007 sunt parte continuă a acestei facultăți. Mă bucur din suflet că am reușit să ne reunim astăzi și să văd atâția oameni dragi care au pus umărul la dezvoltarea învățământului umanist în Arad. Această acțiune este în primul rând organizată în semn de mulțumire și de prețuire a Dumneavoastră. Vreau să le mulțumesc și actualilor noștri colegi și cu ajutorul lor în mod sigur vom continua dezvoltarea învățământului umanist în oraș”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Bențe, prorector al UVVG.
În cei 30 de ani de activitate, Facultatea de Științe Socio Umane și Educație Fizică și Sport a avut denumiri diferite, însă, în mod cert a fost o prezență academică valoroasă în peisajul social, intelectual și economic arădean.
„Aniversarea din acest an îmi oferă prilejul de a reflecta asupra importanței învățământului superior pentru viața urbei noastre, de a transmite felicitările și aprecierea mea, conducerii instituției, întregului corp profesoral și administrativ care a contribuit, timp de peste trei decenii, la construirea dimensiunii academice a Aradului și la consolidarea orașului nostru drept centru universitar de vocație și perspectivă europeană”, declară conf. univ. dr. Speranța Milancovici, decan al Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport.
Înființată cu numele Facultatea de Ştiinţe Umanist – Creştine în anul 1994, structura academică l-a avut ca prim decan pe unul dintre membrii grupului de fondatori ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, profesorul Alexandru Roz. Acesta a condus facultatea până în anul 2003, fiind, totodată, cancelar general, membru al Senatului şi al Consiliului Director al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Ulterior, până în anul 2015, facultatea a ființat sub denumirea de Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, sub conducerea domnului prof. univ. dr. Marius Grec, în calitate de decan.
Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, reorganizată în acest mod în anul 2015, este, continuatoarea mai multor facultăți de sine stătătoare, care au funcționat în ultimii 34 de ani. Reorganizarea, într-o singură facultate, a fost un proces derulat în mai multe etape, impus de necesitatea obiectivă de a construi o structură viabilă, puternică, în pas cu tendințele existente în mediul universitar și pe piața muncii și care să permită o bună continuitate a specializărilor devenite deja tradiționale, în complementaritate cu cele noi, dezvoltate în concordanță cu cerințele actuale.
„Până astăzi, la conducerea facultății s-au succedat decani, prodecani și directori de departament care merită considerația noastră și care au contribuit la conturarea structurii academice care, astăzi, prin nemijlocitul sprijin al doamnei Rector, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, poartă numele de Facultatea de Științe Socio-Umane și EFS. Crescând profesional în cadrul UVVG Arad și urmând treptele firești ale evoluției academice, am avut șansa de a mă regăsi în proximitatea profesională a unor modele. Viața domnului președinte, rector fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a fost, pentru mine și pentru toți cei mai tineri din preajma domniei sale, exemplară și pilduitoare. Îmi amintesc, de asemenea de foștii dascăli care au clădit destine, sub auspiciile universității noastre, toți cei care, în 30 de ani de istorie academică a FSSUEFS, au onorat școala, știința, educația, morala și pe Dumnezeu”, a conchis conf. univ. dr. Speranța Milancovici.
Cu acest prilej a fost lansată și o antologie cu titlul „30 de ani de Cercetare Umanistă și Învățământ Umanist la Arad (1994-2024)”, sub coordonarea prof. univ. dr. Marius Ioan Grec.
„Acest volum cuprinde în paginile sale 29 de articole, semnate de 32 dintre colegii noștri. Este o antologie complexă care se referă la toate domeniile care parte din oferta educațională a Facultății noastre. A fost un moment emoționant cu atât mai mult cu cât sala a fost plină, în asistență regăsindu-se mulți dintre profesorii de la debutul activității acesteia, care și-au amintit de colegi, de perioada de început ”, a declarat prof. univ. dr. Marius Grec.
Evenimentul a fost un prilej de a privi cu încredere spre un viitor european al învățământului superior arădean, în spiritul rigorii academice și al excelenței ca deziderat al comunității universitare.