Inspectoratul Școlar Județean Arad a decis că are nevoie de 30 de zile pentru a ne pune la dispoziție informațiile solicitate din cauza „complexității și volumului lucrărilor documentare”. Prima solicitare verbală a fost refuzată și a urmat o doua, scrisă, în baza legii 544 a accesului la informații publice. În ambele cereri solicitam să ni se pună la dispoziție o situație a numărului de clase de a IX-a, pe licee, prevăzut pentru anul școlar următor, precum și o situație pe licee a numărului de clase de a IX-a din actualul an școlar. În aceeași cerere rugam să fie menționate și criteriile care au stat la baza deciziilor de tăiere sau de suplimentare de clase, precum și numărul de clase și de norme impus de la București pentru județul Arad.
Legea 544 permite ca informațiile cerute de mass media, dacă nu pot fi comunicate verbal „imediat sau în cel mult 24 de ore” (art. 8, pct.5), să fie solicitate în scris iar instituția este obligată să răspundă, tot în scris, „în termen de 10 zile, sau după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și urgența solicitării”, se specifică la art. 6 pct.5.
Muncă și iar muncă
Fără doar și poate suntem în litera legii, dar nu se justifică această amânare. Pentru că nu este vorba despre un volum mare de muncă, nu este un efort care ar fi trebuit să fie depus în plus de angajații IȘJ Arad, de la data cererii Jurnal arădean și www.aradon.ro. Pentru că această situație există în acest moment la IȘJ Arad, a fost analizată și votată în Consiliul de Administrație, se știe cu exactitate unde și ce se taie iar planul de școlarizare pentru anul următor a fost deja trimis spre București. Este vorba despre rezultatele unei munci deja finalizate.
Cât despre criteriile de care s-a ținut cont când s-a decis să fie tăiate din clasele propuse de liceele arădene spre aprobare, acestea cu siguranță ar fi trebuit să fie stabilite încă de la începutul analizei planurilor de școlarizare. Altfel, cum s-ar fi putut lua aceste decizii, dacă nu au existat norme clare și criterii specifice de care să se țină cont… Nu putem crede (Doamne ferește!) că deciziile au fost luate aleatoriu, în funcție de gradul de înțelegere al directorilor, de negocierile din birouri…
10 zile considerăm noi ar fi fost suficiente pentru a redacta niște decizii deja luate și a pune pe hârtie criteriile deja stabilite…Se poate însă ca lucrurile să nu fie chiar atât de clare, și chiar să fie nevoie de 30 de zile pentru a limpezi apele tulburi ale momentului în învățământul arădean. Așteptăm cu răbdare să treacă cele 30 de zile permise de lege (dacă ar fi fost 60 de zile sigur ar fi fost nevoie de toate) pentru a primi informațiile solicitate. Între timp o să vă ținem la curent cu reacțiile școlilor „văduvite” de o clasă.
Au reacționat
Primii care au reacționat la aflarea veștii că rămân fără o clasă au fost cei de la „Moise Nicoară” care au întrunit, în timpul vacanței, Consiliul de Administrație și s-au opus propunerii. În cazul lor s-a revenit și au rămas cu numărul de clase solicitat inițial de către școală. A doua reacție a fost a celor de la Colegiul Național „Vasile Goldiș”, care au depus în cursul zilei de miercuri, 13 ianuarie, un memoriu la Inspectoratul Școlar Județean Arad și la Ministerul Educației pentru a se solicita revenirea la numărul de clase de a IX-a propus de școală.
Au mai rămas fără o clasă, din informațiile noastre, cei de la „Ghiba Birta”, Liceul German și Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”. Așteptăm însă lista completă de la IȘJ Arad și mai ales criteriile după care s-au tăiat clasele de a IX-a din licee și numărul de norme etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!