ARAD. Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” aflată în incinta Spitalului Județean din Arad, a sărbătorit pe 30 iunie 2024, împlinirea a 300 de ani de la sfințire.
„ Această aniversare reunește trecutul, prezentul și viitorul. Este un moment de recunoștință pentru darurile lui Dumnezeu ce însoțesc această biserică din ziua sfințirii ei. Recunoștință față de slujitorii, ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș, în cei 300 de ani de viață liturgică. Acum trei secole, locuitorii satului Groșeni din județul Arad au trăit marea bucurie de a păși la prima Sfânta Liturghie, în noul lăcaș de cult ortodox al satului. Astăzi, urmașii acestora au venit în număr mare de la Groșeni, având în frunte pe preotul paroh Radu Sas și primarul satului, Nicolae Valea, pentru a trăi bucuria acestui eveniment și a se închina și ruga în biserica ridicată de strămoșii lor. Este adevărat că lumea este o realitate vie, care evoluează și se schimbă. Dar noi, creștinii, prețuim în mod deosebit tradiția. Îmi place să-l citez pe Gustav Mahler care spune că <tradiția este păstrarea focului, nu venerarea cenușii>” – spune preotul Ioan Stoica, slujitor la biserica Spitalului Județean Arad.
Biserica se află de 24 de ani în incinta Spitalului Județean din Arad, un loc în care cadrele medicale se dedică pe deplin combaterii și alinării suferinței. Sfânta Liturghie și resfințirea bisericii a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie a cântat grupul vocal Trifon Lugojan. Tricentenarul bisericii a fost onorat de participarea cadrelor medicale ale spitalului, de reprezentanți ai cultelor creștine (pastor Moise Ardelean, pastor Mihai Maur, pastor Onisim Mladin și pastor Jacab Istvan).
Ctitor
Acad. Cornelia Bodea este ctitorul bisericii din incinta Spitalului Judeţean Arad – cea mai veche biserică din Arad (1724). Purtând hramul „Sf. Cuv. Parascheva”, biserica a fost strămutată din Parohia Groșeni în 2001, pe cheltuiala acad. Bodea, în timpul regretatului preot dr. Pavel Vesa. Atunci a fost sfințită de ÎPS Timotei Seviciu, la acel moment episcop al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei.
FOTO: A.A.
Trimite articolul
XScuze. Eu am citit doar titlul.
Nu are ce cauta biserica in curtea spitalului. Trebuia sa ramana la Groseni sau….in Evul mediu.
-
Așa-i că o biserică Harvest sau Ekklesia ar fi fost mai potrivita? Cred și eu. Se duce orașul ăsta în epoca de piatră cu toți pocaiții lui Falconetti
-
Nici o Harvest sau Eklesia nu au ce cauta. Sa ramana acolo unde sunt.
-
Daca tot vorbim de biserici
S-au construit multe biserici si putine spitale de stat spre de loc,
Te duci la biserica dupa ce te vindeca medicul daca esti bolnav altfel ajungi la cimitir .si nu mai ajungi nici la biserica
Politica unui stat ortodox : să construim biserici în loc de spitale. Cum crește numărul morților, așa crește numărul înmomântărilor. Deci așa se îngroașe buzunarul ” preasfințiților”
-
corect
se tot ridica biserici ca doar ”este ” bani destui dar spitale nu se fac …………….majoritatea bisericilor sunt goale dar de sarbatori e lume acolo
Nici pe noua catedrala nu am vazut-o aglomerata niciodata
ia vedeti in statele UE dezvoltate cate biserici s-au ridicat in ultimii 50 de ani si apoi vorbim