În anul 1989, într-o perioadă în care demolarea clădirilor vechi pentru a face loc noilor blocuri de locuințe era la ordinea zilei, remodelarea cinematografului deschis în sala de bal a fostului Hotel Mureșul a fost o excepție, o dovadă că orice element vechi a putut fi salvat de la demolare chiar și în acea perioadă.
„Acum, la mai bine de trei decenii de la inaugurarea cinematografului «Arta», timpul a estompat şi simplificat realităţile acelor ani. Mă bucur că tinerii de azi nu au cunoscut acea perioadă tristă, fără speranţă, în care demolările erau modalităţi uzuale de a construi, des folosite la oraş, iar satele urmau să fie comasate. În acele vremuri, inaugurarea cinematografului în forma actuală a fost o excepţie, o dovadă că poate fi salvat de la demolare, un element vechi, purtător de semnificații, acel portic de lemn, implantat holului nou, spre stradă”, spune arhitectul Emil Anghel, cel care a semnat proiectul reconfigurării cinematografului.
Lucrările de la fostul cinematograf „Tineretului”, redenumit în 1989 „Arta”, s-au desfășurat în perioada 1987-1989, șef de proiect fiind arhitectul Emil Anghel. Tot el s-a ocupat de proiectarea mobilierului și a decorațiunilor interioare, în timp ce inginerul Ilie Mareș s-a ocupat de partea de rezistență.
Porticul salvat și sala reconfigurată
În cadrul lucrărilor, porticul vechi de lemn, care fusese amplasat inițial pe fațada dinspre curte, a fost mutat pe fațada principală, dinspre strada Vasile Alecsandri. Inițial, porticul avea șapte travee – bolți. Doar cinci dintre ele au putut fi, însă, salvate. Sala a suferit și ea modificări atunci – fost gradenată, fiind amplasate 250 de locuri grupate în trei zone, au fost realizate atunci și panouri acustice, sistem de încălzire, o scenă podium în fața ecranului, un sistem nou de iluminare, evacuări noi șamd. Tot atunci, la etaj, a fost amenajată o sală mică pentru proiecții de filme, care avea atunci 60 de locuri, dar și o cabină nouă de proiecție, pentru grădina de vară.
Fosta sală de bal
Cinematograful Arta a fost inaugurat în 1924, în fosta sală de bal a hotelului Mureșul, aflat în clădirea de pe colțul străzii, dinspre bulevardul Revoluției. După Revoluție, acesta a funcționat sub coordonarea RADEF, fiind preluat în 2011 de către municipalitate. În 2016, cinematograful a fost redeschis oficial, fiind administrat de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Gala de inaugurare
Pe 16 noiembrie 1989, în sala mare a cinematografului a avut loc gala de inaugurare, prin proiecția filmului „Cei care plătesc cu viața”. Pe lângă personalitățile arădene ale vremii, în sală au fost prezenți și regizorul Șerban Marinescu și actorii Ștefan Iordache și Maia Morgenstern, protagoniști ai filmului.
Trimite articolul
XDin pacate articolul nu spune ce a ajuns astazi cinema Arta…centru de vaccinare. Unde mai vedem filme de arta?
-
In nimic nu e mai multa fictiune si arta decit intr-un centru de vacinare, deci locatia e aleasa perfect.
-
Ai ous si tu “măi dragă”o intrebare…să nu taci,se vede ca nu frecventezi proiectiile de la Arta,cam.de.mulți anișori…dar na,hop si tu ,unde vezi filme de arta…