Într-un articol publicat în luna iulie a acestui an, vă anunțam că în primele șase luni ale lui 2016, comisarii Gărzii de Mediu Arad au identificat 12 transporturi ilegale de deșuri, transporturi cărora nu li s-a permis intrarea în țară. Ei bine, conform comunicatului remis de Garda de Mediu Arad pentru activitatea din trimestrul III, aflăm că au fost identificate nu mai puțin de 20 de astfel de transporturi ilegale. Dacă în prima jumătate a anului au fost identificate două transporturi pe lună, în utlimul trimestru au fost identificate lunar şase-şapte transporturi ilegale de deșuri. Adică de trei ori mai multe!
În principal, este vorba de faptul că transporturile nu erau însoţite de unele dintre documentele specifice (aşa cum prevede REG 1013/2016 şi Convenţia de la Basel). O altă problemă a constituit-o neconcordanţa dintre documente şi neconcordanţa dintre înscrisurile din documente şi marfa transportată. De asemenea, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că nu erau respectate prevederile legale privind condiţiile în care se poate efectua un transfer de deşeuri dintr-o ţară a UE într-o altă ţară a UE.
Au solicitat sprijinul comisarilor
„Pe parcursul trimestrului III al anului în curs, ne-a fost solicitat sprijinul în repetate rânduri la punctele de trecere a frontierei Nădlac, Nădlac II și Vărșand pentru a stabili dacă transferurile intracomunitare de deșeuri îndeplinesc condițiile legale pentru a fi introduse în țară. Cu aceste ocazii au fost efectuate un numar de 35 de verificări, constatându-se că un număr de 20 de transporturi de deșeuri, având destinația societăți comerciale de pe teritoriul Romaniei, nu au îndeplinit condițiile legale pentru a fi acceptate în țară. Drept urmare, nu s-a permis intrarea în țară a acestor transporturi”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Arad.
De unde provin deșeurile și unde ar fi fost descărcate? Potrivit comisarului Gărzii de Mediu Arad, Monica Jitaru, deşeurile proveneau din Austria, Germania, Italia şi Ungaria şi aveau ca destinaţie oraşe din judeţele Buzău, Ilfov, Hunedoara, Constanţa, Prahova, Craiova şi Timişoara.
Tipuri de deşeuri
Dar despre ce deşeuri este vorba? „Sunt două tipuri de deşeuri cărora nu le-a fost permisă intrarea în ţară: deşeuri periculoase – adică acumulatori auto uzaţi şi uleiuri uzate – şi deşeuri nepericuloase – adică ambalaje din material plastic, deşeuri amestecate cu conţinut de deşeu periculos, deşeuri amestecate din material plastic având miros înţepător şi deşeuri din material plastic amestecate cu deşeuri de aluminiu” – a declarat Monica Jitariu, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!