ARAD. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a organizat la mijlocul săptămânii trecute, alături de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, videoconferințe cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene și cu managerii unităților sanitare implicate în acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu SARS-CoV-2, în vederea pregătirii spitalelor pentru creșterea incidenței cazurilor de pacienți COVID-19.
Una dintre temele abordate se referă la numărul tot mai mare de minori infectați cu virusul SARS-CoV-2, de la debutul valului 4 al pandemiei:
„Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătății a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie”, se arată în informarea ministerului.
61 în 2021
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Arad (DSP), la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), de la începutul pandemiei și până în prezent, au fost spitalizați 324 de minori, de diferite vârste, confirmați ca fiind infectați cu virusului SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 263 au avut nevoie de tratament sub supraveghere medicală în cursul anului 2020, pe secția pediatrică de la spital. De asemenea, în cursul anului curent, alți 61 de copii au ajuns la spital, marea lor majoritate cu forme ușoare și medii de Covid-19.
În momentul de față, la spitalul județean se află internată o singură persoană minoră, este vorba despre o adolescentă în vârstă de 16 ani, cu o formă ușoară spre medie. Din ancheta epidemiologică a reieșit că adolescenta a călătorit recent cu trenul de la Suceava la Arad, astfel că este posibil ca infectarea să se fi produs pe timpul călătoriei cu mijlocul de transport în comun.
25 de paturi
Cât privește capacitatea secțiilor destinate tratării bolnavilor minori infectați cu virusului SARS-CoV-2, dr. Lenuța Timiș, directorul medical interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, precizează că unitatea medicală este pregătită să primească până la 25 de copii:
„Am efectuat inventarierea paturilor solicitată de către Ministerul Sănătății și am gândit și partea de suplimentare, acolo unde va fi cazul. Pe secția pediatrică avem o capacitate de 25 de paturi, cu posibilitatea de suplimentare, dacă evoluția cazurilor o va cere. În toate celelalte trei valuri, am avut cel mult 5-6 copii internați în același timp pe secția Covid. Trebuie menționat că, dacă este vorba despre copii cu vârste mici, pentru că am avut și astfel de situații, minorii au fost internați împreună cu părinții.”
Creștere graduală
Conducerea SCJU a anunțat încă de la începutul acestei săptămâni suplimentarea paturilor pe secțiile Covid-19. Duminică, 22 august, în spitalul județean erau internați 25 de pacienți cu Covid-19, dintre care doi pe secția de terapie intensivă. De asemenea, pe secția de obstetrică-ginecologie a fost operată o gravidă confirmată cu Covid-19, al cărei bebeluș este deocamdată negativ la infectarea cu SARS-CoV-2.
„În funcție de evoluția cazurilor suntem pregătiți să introducem noi secții în circuitul Covid. După suplimentarea cu cele 10 paturi, următorul pas ar fi redeschiderea unei noi secții cu 33 de paturi. Practic, dacă numărul cazurilor continuă să crească, spitalul din Grădiște va deveni, din nou, spital Covid”, a mai precizat Lenuța Timiș.
Pregătiri pentru valul 4
În cursul zilei de luni, 23 august, este anunțată o nouă videoconferință condusă de secretarul de stat Raed Arafat, în vederea stabilirii principalelor măsuri în vederea pregătirii tuturor instituțiilor implicate în gestionarea pandemiei pentru valul 4.
Trimite articolul
XPropaganda de corupti care vindeti tara la neofascistii din vest …nu v-ar fi rusine !!
-
stii sau crezi ????
-
Aiureaza😂
-
Medicii astia de doi bani ramasi in tara mai sant in stare sa faca mai ales la copii deosebirea intre raceala -gripa sau covid !!!
-
😂😂😂😂