ARAD. Firmele arădene din domeniul HoReCa afectate de pandemia de coronavirus primesc ajutor de zeci de milioane de la stat. Ministerul Economiei a publicat lista dosarelor aprobate în Schema HoReCa, fiind detaliate și ajutoarele de stat pe care le vor primi beneficiarii drept compensație pentru scăderea activității în anul 2020 față de anul 2019, ca urmare a măsurilor restrictive, decise de guvernanți pentru combaterea pandemiei Covid-19.
Nu mai puţin de 8.369 de firme au depus, la nivel naţional, solicitări de ajutor financiar de la Guvern. Dintre acestea, 191 de companii sunt din judeţul nostru. În cererile de ajutor financiar, firmele din Arad au cerut, în total, 33,5 milioane de lei, bani care au fost aprobaţi de către Ministerul Economiei. Aşadar, o infuzie uriaşă de bani va ajunge în domeniul HoReCa în judeţul nostru.
Dar să vedem care sunt firmele „campioane” la fondurile primite de la Guvern. Şi, pentru a ne face o idee despre cât de mult a „lovit” pandemia în aceste firme, vom analiza şi datele financiare dinainte de pandemie.
Suma cea mai mare, la nivelul judeţului Arad, a solicitat-o compania BJR Vacanţe, care activează în domeniul turismului. Agenţia de turism a solicitat şi primit de la Guvern aprobarea pentru suma de 3,94 milioane de lei. În anul 2019, cifra de afaceri a companiei, potrivit datelor oficiale, a fost de 4 milioane de lei, cu un profit de 76.714 lei. În primul an al pandemiei cifra de afaceri a scăzut la 870.000 de lei, iar firma a fost pe pierdere cu 963.000 de lei.
Pe locul doi se află firma Euphoria Pub, care activează în domeniul alimentaţiei publice. Compania este una cu activitate în mai multe judeţe, iar pentru restaurantul din Arad a solicitat un ajutor de stat de 3,15 milioane de lei. Din păcate, datele financiare nu permit o comparaţie a anului 2020 cu anul 2019 privind unitatea din Arad, ţinând cont de faptul că informaţiile cuprind toată activitatea firmei, la nivel naţional. Totuşi, o scădere drastică a veniturilor se poate vedea pe baza acestor informaţii. Dacă, în 2019, compania a avut o cifră de afaceri de 33 de milioane de lei, în anul pandemiei, 2020, aceasta a scăzut la 15,5 milioane de lei.
Două ciudăţenii
Podiumul privind solicitările de fonduri este încheiat de firma Globetrotter. Şi această companie activează în domeniul turismului. Firma arădeană a solicitat, cu titlu de ajutor de stat, 1,54 de milioane de lei, cererea fiind aprobată de Ministerul Economiei. Aici apare o ciudăţenie. În anul 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 972.000 de lei şi un profit de 467.000 de lei. În anul 2020, cifra de afaceri a fost de 140.000 de lei, firma înregistrând o pierdere de 82.000 de lei. Aşadar, Globetrotter a cerut de la stat o sumă mult mai mare decât cifra de afaceri pe care a înregistrat-o înainte de pandemie. Mai mult decât atât, niciodată de la înfiinţare, din 2005, compania arădeană nu a avut o cifră de afaceri care măcar să se apropie de suma pe care a cerut-o de la stat. Chiar şi aşa, cererea a fost aprobată.
Ultima firmă din Arad care a transmis o solicitare de ajutor de stat de peste un milion de lei activează tot în domeniul turismului, fiind vorba despre firma Euro Travel, care a cerut 1,2 milioane de lei. La fel ca şi în cazul companiei de mai sus, nici Euro Travel nu a ajuns niciodată la o cifră de afaceri comparabilă cu ajutorul de stat solicitat. Cea mai mare cifră de afaceri a firmei a fost 732.488 de lei, aceasta nefiind înregistrată în anul anterior pandemiei, ci în anul 2018. În 2019, cifra de afaceri a fost mai mică, de numai 711.000 de lei. Şi aici, Ministerul Economiei a aprobat cererea de plată.
Şi cei mici
Mai departe, în acest top al ajutoarelor de stat în domeniul HoReCa mai apar câteva companii care solicită sume mai măricele de bani, însă marea majoritate a societăţilor care au depus solicitări de ajutor de stat au cerut de la Guvern sume cuprinse între câteva mii de lei şi 100.000 de lei. Şi că vorbim de sumele mici, cea mai mică sumă aprobată pentru judeţul Arad îi revine companiei VH 11 Gold Wedding, care a cerut 3.568 de lei de la stat. Urmează apoi firma Amaro Lucano, care a solicitat un ajutor de stat de 4.309 lei. Topul celor mici este încheiat de Popescu L. Daniel-Constantin Întreprindere Individuală, care a depus o cerere de ajutor de stat în valoare de 4.504 lei. Alte nouă firme au solicitat sume infime, cuprinse între 4.772 de lei şi 10.000 de lei.
În două tranşe
Suma totală aprobată la finanțare, la nivel naţional, este de 2.144.115.349 lei. Statul are la dispoziție pe bugetul pe anul 2021 doar 1 miliard de lei pentru plăți, ceea ce înseamnă că va putea plăti în prima fază aproximativ jumătate din suma aprobată fiecărei firme. Restul ar urma să vină în tranșa a doua, probabil în anul 2022.
Trimite articolul
XArticolul este scris de neprofesioniști, cifra de afaceri este mai mica pt ca firmele respective aplica regimul marjei. Deci nu evidențiază decât adaosul on cifra de afaceri.