S-a votat bugetul Aradului după o oră şi jumătate de corecţii şi dezbateri. Dar nu în unanimitate, aşa cum s-a întâmplat în cazul bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, ci doar cu 16 voturi „pentru”, voturile adunate de la consilierii Puterii. Alţi cinci consilieri, toţi din Opoziţie, s-au abţinut de la vot, în timp ce consilierii Marin Lupaş şi Ionel Ciupe au votat, miercuri, împotriva bugetului de venituri şi cheltuieli al Aradului.
La momentul la care a început dezbaterea acestui proiect, părea că lucrurile vor curge şocant de lin, că aleşii şi-au găsit motivul să devină prieteni chiar şi în CLM şi că undeva au reuşit să se pună de acord unii cu alţii şi toţi cu… interesele Aradului. Toate amendamentele Puterii, nu mai puţin de 18, au fost votate de toţi aleşii. Ba mai mult, chiar şi amendamentele unora dintre consilierii Opoziţiei au trecut de vot. Ba chiar li s-a sugerat de către primar să ceară sume mai mari, direct din rezerva bugetară (să nu mute de la un capitol bugetar la altul, ca să facă economii), pentru că vor primi oricum votul colegilor. Părea că, undeva, cu toţii au descoperit eleganţa şi că politica a suferit o transformare radicală la Arad. N-a fost să fie aşa.
Deşi nu s-au mai spus cuvinte grele ca în trecut, iar ridicolul nu şi-a făcut simţită prezența la modul evident, tot de politic şi tot de ironii (unele ieftine, altele savuroase) am avut parte în cadrul şedinţei. A fost nevoie doar ca aleşii grei ai Opoziţiei să vină cu amendamentele lor pentru ca frivolitatea și râsul să pună stăpânire pe şedinţă. Iar ca showul să fie complet, în sală au fost toţi directorii de societăţi din subordinea CLM (o premieră, am putea spune) şi mai toţi directorii de şcoli în frunte cu inspectorul şcolar general, Claudius Mladin.
Primarul Gheorghe Falcă şi-a calculat bine jocul. În primul rând, a făcut o prezentare cu investiţiile din acest an, finanţate de buget şi a celor care încep în 2016 dar vor continua ani buni după. O prezentare ce a durat doar 30 de minute (!), deşi edilul poate mai mult când vine vorba de discursuri dar care părea gândită special pentru invitaţii din sală. În al doilea rând, edilul s-a dovedit extrem de pregătit pentru toate amendamentele Opoziţiei, care se ştia că urmau a fi respinse, aşa încât a reuşit să-i ridiculizeze pe aceştia şi să demonstreze celor prezenţi în sală că în timp ce el ştie tot, aleşii din Opoziţie nu ştiu mai nimic.
Şi ca ridicolul să fie dus până la capăt le-a indicat tuturor că aleşii Opoziţiei propun în buget amendamente cu alocări de sume de bani pentru obiective de investiţii, care sunt finanţate tocmai în buget, precizându-le consilierilor că în loc să se facă de râs cu astfel de propuneri mai bine ar fi citit din scoarţă în scoarţă bugetul. Ţinta principală a „şifonării” a fost Ionel Cuipe, cel care a dat citire unui număr de 14 amendamente, niciunul cu priză la consilierii Puterii. Despre mai bine de jumătate, primarul a spus că se regăsesc deja cu finanţare tocmai în bugetul pe care consilierul îl amendează. Consilierii Opoziţiei au votat propunerile lui Ciupe, cel mai probabil din solidaritate, în timp ce aleşii Puterii s-au abţinut (pentru că nu putem vota ceea ce deja se regăseşte în buget – după cum a insistat alesul Geanina Pistru). Alte propuneri ale alesului Ciupe au fost respinse pe motiv că au fost respinse şi în 2014, şi în 2015.
Singurul amendament al Opoziţiei, respins şi el de Putere, la care distracţia nu a fost asigurată, iar edilul local Gheorghe Falcă nu s-a dovedit a fi atât de stăpân pe sine, a fost cel al consilierului PSD, Marin Lupaş. Acesta a cerut diminuarea preţului de facturare al gigacaloriei la 260 de lei per gigacalorie (de la 270 cât este în prezent) prin majorarea subvenţiei, sumele urmând a fi luate din rezerva bugetară. Aici zâmbetele, glumele şi ridiculizarea au dispărut. Au rămas doar aceleaşi acuze politice legate de Guvern şi de cine a dat bani şi cine a falimentat CET. Lupaş a obţinut pentru propunerea sa doar cele cele şase voturi ale Opoziţiei.
Povestea amendamentelor
Ce amendamente s-au propus, cine s-a ales cu bani după votul final al aleşilor şi cine a rămas cu buzele umflate, ce şicane şi ce declaraţii haioase s-au făcut veţi putea citi în materialele viitoare pe temă. Ca un indiciu la ce va urma, vă spunem că s-au votat în plus faţă de propunerile iniţiale bani pentru externalizarea serviciului de transport public cu autobuzul, pentru realizarea unui concurs de stabilire a locaţiilor pentru afişajul stradal, pentru cumpărarea unui teren din Piaţa Soarelui, pentru parcarea supraterană, pentru tobogane şi alte obiective la ştrand, pentru şcoli, pentru Ziua Copilului etc. Singurele investiţii tăiate din bugetul iniţial au fost două festivaluri ale Filarmonicii lui Văcean. Nu s-au votat însă banii propuşi pentru două statui, pentru un complex sportiv în Piaţa Soarelui, pentru castelul de la Bulci, pentru casa multiculturală din Sânicolaul Mic şi pentru… scăderea preţului gigacaloriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!