Arad. Milioane în pământul din Piaţa Catedralei. Mai exact, aproape 34 de milioane de euro are de gând Primăria Arad să investească în terenul pe care este ridicată acum Piaţa Catedralei. Banii ar urma să fie cheltuiţi pe o parcare subterană pe două nivele, cu 508 locuri, o zonă pietonală pe o suprafaţă de 14.700 metri pătraţi, un pasaj subteran care să facă legătura între străzile care mărginesc piaţa (străzile Vasile Goldiş şi strada Ecaterina Teodoroiu), zone verzi. Este, în fapt, propunerea arhitecţilor pentru regenerarea urbană a zonei Piaţa Catedralei vechi, un proiect care stă pe masa de vot a aleşilor miercuri, de la ora 14.00. Aleşii sunt chemaţi să aprobe indicatorii tehnico – economici şi studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiţie.
Valoarea investiţiei a fost estimată, aşa cum am precizat deja, la 34 milioane de euro, bani care ar urma să vină din bugetul general al municipiului Arad şi din alte surse atrase, cum ar fi parteneriate public-private sau fonduri europene.
După realizarea pasajului subteran şi a parcării subterane, suprafaţa de deasupra acestora va avea parte de 23 de bănci, 23 coşuri de gunoi, 6 suporturi de biciclete, 3 cişmele, 38 stâlpi de iluminat şi o zonă verde de 483 mp. Durata de realizare a investiţiei a fost calculată la 24 de luni.
În continuarea reconcilierii
Conform raportului serviciului de specialitate din cadrul Primăriei Arad, „investiţia derivă din necesitatea asigurării peisajului complet de punere în valoare a zonei Piaţa Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul, în completarea Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare şi a Parcului Turnului de Apă. Acest lucru se va face prin realizarea integrată a traseelor pietonale şi rutiere din zona limitrofă în vederea creării de legături funcţionale între traseele pietonale şi rutiere între principalele monumente istorice şi culturale existente în zonă şi principalele bulevarde din centrul municipiului şi străzi ce delimitează cvartalul studiat”.
Şi pentru turişti
Se mai arată că se doreşte “punerea în valoare a cadrului arhitectural-urbanistic valoros prin prisma existenţei a nu mai puţin de nouă monumente de arhitectură existente în perimetrul pieţei, dar şi necesitatea readucerii spaţiilor publice în atenţia locuitorilor şi turiştilor prin oferirea de facilităţi pentru toate categoriile de vârstă şi asigurarea de locuri de parcare prin amenajarea unei parcări subterane”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!