Sezonul căpuşelor e în plină… desfăşurare. O dovedeşte şi numărul mare de arădeni care au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, cu această problemă. Nu mai puţin de 35 de persoane s-au adresat, în ultimele trei zile, personalului medical de la UPU, după ce au fost înţepate de căpuşe. E vorba de 20 de adulţi şi 15 copii, cei mai mulţi dintre ei povestind că înainte de a ajunge la spital au fost la plimbare în zona Pădurii Ceala sau pe malul Mureșului. Numărul celor înţepaţi de căpuşe este semnificativ mai mare decât în luna precedentă când, în 30 de zile, s-au înregistrat 47 de cazuri. Dar, foarte probabil, mult mai mulţi oameni decât cei aflaţi în evidenţele medicilor au fost înţepaţi de căpuşe, însă au preferat să se trateze singuri, prin mijloace empirice, fără a apela la ajutor specializat.
Medicii recomandă tuturor celor care cad victime căpuşelor să se adreseze celei mai apropiate unităţi de primire urgenţe. Aici, cadrele medicale extirpează căpuşa printr-un gest chirurgical. „Dacă nu se face această intervenţie, capul căpuşei poate rămâne înăuntru, ceea ce e foarte periculos pentru că poate să ajungă pe vas de sânge. Astfel, pot apărea o pleiadă de complicaţii – unele foarte grave – care, la un moment dat, nu mai pot fi stăpânite” – atenţionează dr. Carmen Neamţu, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Pe lângă manevra chirurgicală de la Urgenţe, pacienţilor li se recomandă câteva zile de tratament cu antibiotice.
Dezinsecţie
În ultima perioadă de timp, în municipiul Arad au avut loc acţiuni de dezinsecţie în locurile frecventate de persoanele care ies la picnic. Pădurea Ceala nu a fost inclusă în acest program, fiind în afara responsabilităţii municipalităţii, pentru că face parte din Parcul Natural Lunca Mureșului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!