Aradul are buget de venituri şi cheltuieli. Pentru prima dată după mulţi ani, bugetul Municipiului Arad a fost aprobat la începutul lunii februarie şi nu prin martie, aşa cum se obişnuia. A fost singurul proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei CLM care a avut parte de amendamente şi discuţii, toate celelalte 19 proiecte trecând ieri cu rapiditate de aleşi, după ce au adunat fie voturile tuturor consilierilor (22), fie doar cele ale Puterii (16) şi abţinerile sau împotrivirile Opoziţiei (6).
La momentul dezbaterii bugetului, s-a dat citire unui număr de nu mai puţin de 36 de amendamente, venite atât de la consilierii Opoziţiei, cât şi de la cei ai Puterii. Aleşii din Opoziţie au propus tăieri de sume din buget mai ales de la capitole sau prevederi precum întreţinere spaţii verzi, modernizare Parcul Reconcilierii, realizare instalaţii de irigat, întocmire hărţi de zgomot, relocarea Parcului Copiilor ori amenajarea pistei de atletism pe stadionul Gloria. La rândul lor, consilierii Puterii au propus mai mulţi bani pentru învăţământ, cultură, utilităţi dar şi relocări de bani.
Dacă amendamentele Puterii au trecut cu 16 voturi „pentru”, cele ale Opoziţiei au adunat tot timpul doar şase voturi favorabile (cele ale aleşilor USL). Amendamnetele formulate de ambele păţi au contabilizat milioane de lei, propuse a fi mutate fie în rezerva bugetară, fie la alte capitole de cheltuială. Bugetul iniţial a suferit la final doar transformările impuse de Putere.
Aşa cum era de aşteptat, aleşii Opoziţiei şi-au condimentat pe scurt propunerile de amendamente cu critica la adresa modului în care a fost întocmit bugetul şi repartizaţi banii. De cealaltă parte, singurul care a criticat modul în care bugetul a fost amendat de Opoziţie a fost primarul Gheorghe Falcă, care a intervenit după votul final al bugetului pentru a mulţumi pentru vot şi pentru câteva comentarii.
În timp ce Opoziţia a acuzat faptul că au fost alocaţi prea mulţi bani unor acţiuni cu iz electoral (Ziua vecinului, Zilele Aradului, Ziua administratorului etc.), acţiuni pe care şi le-au dorit tăiate de pe listă sau susţinute financiar mai puţin, ori pentru capitole care în trecut au avut parte de bani mai puţin (cazul spaţiilor verzi), primarul a indicat echilibrul cu care s-a construit şi acest buget şi a insistat pe faptul că bugetul de acum dovedeşte faptul că administraţia nu este una populistă, marea majoritate a banilor mergând spre investiţii nu spre diverse acţiuni cetăţeneşti.
Agitaţie electorală
„S-au făcut eforturi serioase pentru a avea un buget în timp util. Sumele mari pe care le avem la investiţii indică faptul că nu suntem o administraţie populistă, deşi văd că, în ultima perioadă, agitaţia electorală a fost mai mare decât cea legată de construcţia bugetului”, a punctat Falcă după ce le-a mulţumit aleşilor că au votat cel mai important proiect al anului.
Edilul s-a arătat surprins că Opoziţia a vrut să umble la „micile alocaţii” oferite spaţiilor verzi sau să taie din zona culturală şi din spaţiile verzi şi a precizat că un buget nu are cum să mulţumească pe toată lumea, deşi acesta „nu a ieşit din graficul propus” şi nu s-a dovedit a fi un buget electoral, cum nu a fost nici cel din 2008.
Câteva probleme
Replica primarului a venit după propunerile de amendament ale Opoziţiei. Mici conflicte au existat şi în cadrul acestei şedinţe de buget, intenţia primarului de a lua cuvântul fiind criticată de Claudiu Cristea, în timp ce dorinţa lui Tiberiu Dekany de a interveni şi el, imediat după declaraţiile edilului, a fost refuzată de preşedintele de şedinţă, Ovidiu Moşneag pentru că proiectul se votase deja şi Opoziţia îşi spusese părerea, fapt care l-a determinat pe Dekany să părăsească sala. Au fost şi câteva atingeri de o parte şi alta, iar, la finele şedinţei, chiar şi o analiză pe amendamentele Opoziţiei, făcute de primar.
Cifrele amendamentelor
8 amendamente la proiectul de buget au fost propuse de către consilierul local Tiberiu Dekany
1 amendament a fost formulat în cadrul şedinţei de către alesul municipal PSD, Gheorghe Săplăcan
1 amendament a fost propus spre vot plenului CLM de către Claudiu Cristea pe tema subvenţiei la gigacalorie
17 este cifra amendamentelor pe care le-a citit în plen Ionel Ciupe la proiectul de buget pentru anul 2012
9 amendamente ale Puterii au fost supuse votului CLM după ce acestea au fost citite de către consilierul Ovidiu Moşneag
adriana.barbu@informmedia.ro
Amendamente în sprijinul zilierilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!