ARAD. Dublă sărbătoare, zilele acestea, pentru credincioșii ortodocşi arădeni: s-au împlinit 36 de ani de la întronizarea ÎPS Timotei ca episcop al Aradului (2 decembrie 1984) și 11 ani de la ridicarea Eparhiei arădene la rangul de Arhiepiscopie (28 noiembrie 2009).
O nouă bibliotecă
Cu acest prilej, la Centrul Eparhial din Arad a fost sfinţit un nou spaţiu de bibliotecă, care va purta numele „Arhiepiscopul Timotei” şi este pus sub ocrotirea Sfântului Apostol Timotei, ocrotitorul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop. Acest spațiu va găzdui câteva sute de volume și reviste de specialitate, precum și colecții ale revistelor teologice din țară și străinătate, care vor fi puse la dispoziţia profesorilor de la şcolile teologice arădene, a preoţilor, studenţilor şi elevilor seminarişti dornici de cercetare şi aprofundare.
Slujba de sfinţire a noului spaţiu a fost săvârşită în prezenţa ÎPS Timotei de către PS Emilian Crişanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu pr. Gheorghe Gligor, vicar administrativ, protos. Iustin Popovici, consilier cultural, arhid. Mircea Proteasa, consilier economic şi arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
La eveniment au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, ai celor două universităţi arădene şi ai centrelor culturale locale, precum şi ostenitorii de la Centrul Eparhial.
Trimite articolul
XIntrebam si noi : de ce Arhiepiscopia Aradului e de ani si ani singura care nu produce calendare de perete de buna calitate, pe spirale, cu 12 file si cu imagini frumoase cum editeaza alte arhiepiscopii ? In arad, desi sunt si tipografii bune Arhiepiscopia se multumeste sa scoata doar mizeria aceea urata, pe o fila mare de hartie de ziar. Din cauza dimensiunilor si a scrisului greu lizibil nu ai unde sa il atarni foaia aceea urata si sa-ti fie si de folos. Consilierul cultural sau cel insarcinat cu aceste publicatii sufera de lene cronica de nu se implica si nu munceste sa produca ceva folositor si estetic totodata cum fac altii, in alte judete ?
Ca si orasul, se pare ca si Arhiepisciopia asta e ultima in mai toate ca sa nu strice proasta imagine generala. concluzionezi asta cand vezi si saracia pangarelor pline de chestii chicioase si lipsite de lucruri utile si de bun gust
-
Vezi ca au la vânzare în Catedrala cu spirala mari a4.
Ar trebui să-ți ceri scuze pentru jignirile nefondate. -
Pacat ca lumea asta e plina de mincinosi care raman anonimi!Ce poti raspunde unui anonim?
Publicați comentariile! Am spus ca sunt Calendare în Catedrala mari cu spirala a4. Domnul care face afirmații nefondate, ar trebui să-și ceara scuze.
Doar ceea ce va comvine lăsați sa treacă în comentarii. Rușine!
Nu mi
Cine l-a inaltat, prea foarte și exagerat de nemaipomenit , sfințit așa de mult pe popa ăsta ????? că Dumnezeu sigur NU ?!?!?!?! După ce crapă moșu, veți plimba oasele lui în cutie, prin oraș să fie văzute și pupate de proști ? Întrebam pentru un prieten curios. Dacă asta-i așa de înalt și bla bla, la ce mai e nevoie de Dumnezeu, dece nu mântuie el ?!?!?!?
Am si eu o curiozitate
1.de ce li se spune unor preoti ca-s INALȚI?
2. ce leafa au acesti preoti si ce alte avantaje materiale mai au oare fata de alti cetateni romani?
stie cineva? Intreb asa de cuiros nu de altceva
Au renuntati dragii nostri popi la a mai utiliza aceeasi lingurită pe care o bagă in gura credinciosilor la impărtasanie?
Ce zice ministerul sănătatii si DSP la treaba asta ? E ca si cum la un restaurant sau cantină am mânca toti cu tacâmurile folosite de altii si nespălate. !ALO!
APROPO!!!! CARE ESTE STADIUL LUCRARILOR ….????
s au pandemia este de vina;
cum se vor desfasura celebrele “pelerinaje”de Craciun pe la spitale, camine de batrani, etc….
in restul anului ….lipsesc cu desavarsire.
Cimitir ortodox pe 10 hectare!
De
Diana Dutu
la 8 ianuarie 2020 11:01 Reactualizat la: 8 ianuarie 2020 11:38
18
Comentarii
Acesta ar urma să fie amenajat de Arhiepiscopie, la ieşire din Arad spre Curtici, în prelungirea străzii 6 Vânători, pe stânga.
Arhiepiscopia Aradului şi-a anunţat public intenţia de a elabora un Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea unui cimitir ortodox la ieşire din Arad spre Curtici. Investiţia ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi (10 hectare), parcela având în prezent destinaţia de „teren agricol în extravilan”.
ADVERTISING
Terenul este situat în partea de nord a extravilanului Municipiului Arad, DJ 709B, Arad-Curtici, în continuarea străzii 6 Vânători, din județul Arad. „De la limita administrativă a intravilanului Municipiului Arad şi până la parcela de teren studiată se observă o continuă dezvoltare a localității către localitatea cea mai apropiată – Şofronea – cu funcțiuni deja existente, de prestări servicii și logistică pe terenuri scoase din circuitul agricol” – se arată în Studiul de oportunitate privind întocmirea PUZ.
Potrivit aceluiaşi document, Arhiepiscopia intenţionează să realizeze un cimitir ortodox ce cuprinde o zonă extinsă de locuri de veci cu construcții funerare subterane și supraterane, zone de prestări servicii funerare (capele funerare cu săli de protocol, comerţ cu specific funerar, sediu administraţie, săli de protocol pentru evenimente funerare), servicii tehnice de întreținere (spații personal, magazii unelte și utilaje de întreținut spațiul urban și spațiile verzi amenajate), monumenter funerare, alei auto și pietonale de circulație și acces, parcări autoturisme.
„Reglementările urbanistice vor ţine cont de funcțiunile existente edificate de pe parcelele imediat învecinate, situate la nord de acesta. În consecință, zonele propuse pentru servicii aferente cimitirului ortodox vor fi poziționate la nord, astfel încât funcțiunile similare de servicii vecine existente și propuse să fie compatibile. Accesul la incintă se va face de pe latura de est a incintei prin amenajarea unei intersecţii în [T] propuse cu DJ 709B, cu bandă de accelerare și decelerare pe sensul de mers dinspre Curtici spre Arad. La toate limitele terenului vor fi prevăzute căi circulație și zonă verde amenajată de protecție de aliniament. Astfel, zona destinată construcțiilor funerare (locuri de veci) va fi retrasă față de toate limitele de proprietate” – indică Studiul de oportunitate.
Situaţia „la zi”
În prezent, în municipiul Arad există 12 cimitire. Gospodărirea Comunală – societate aflată în subordinea Primăriei – administrează patru dintre acestea: Eternitatea (strada Poetului), Pomenirea (Calea Bodrogului), Gai (strada Toth Arpad) și Mureșel (strada Arhitect Milan Tabacovici).
Restul cimitirelor sunt confesionale. Şi aici vorbim de: Cimitirul Micălaca (strada Păşunii), Cimitirul Aradul Nou (strada Merişor), Cimitirul Sînicolau Mic (strada Ioan Fătu), Cimitirul Grădişte (Calea Zimandului) şi Cimitirul Bujac (strada Dimitrie Ţichindeal).
Comunitatea evreilor din Arad deține trei cimitire. Cel mai mare este Cimitirul Neolog vechi (strada Toporaș). În acelaşi cartier se află şi Cimitirul Neolog nou (Calea Zimandului). Cimitirul Evreiesc Ortodox se găseşte într-un loc ferit de ochii privitorului (strada Câmpul Liniștii).
-
esti tu focusat pe ce ti se spune sa scrii.Frustrarea nu te lasa se vezi de exemplu o cantina sociala in care maninca zilnic peste 100 de necajiti.Sau lucrezi la ambalatorul de decedati ai unui sinistru si va temeti ca va iau popi afacerea?
-
Eftimu, in ziua de azi nu oricine stie sa scrie, nici macar dupa dictare, cat despre faimosa cantina sociala si cei peste 100 de necajiti , probabil sunt 100 daca aduni cei aprox 20 de persoane x 5 zile /saptamana, altfel chiar unde mananca??? sau ii mai puneti si pe cei de pe alte porti din oras care primesc mancare expirata!!! cu toata sinceritatea , va spun , apreciez orice initiativa concreta si nu povesti, lumea este emancipata , nu mai crede in basme…
-
Pentru cel care se intitulează creștin
Mergi și interesează-te, eu am fost și am ajutat la acea cantina. Acolo mănâncă zilnic între 80 și 120 de persoane. Oamenii chiar depun eforturi mari sa le dea mâncare, iar tu nici măcar nu știi unde e cantina și îți permiți sa comentezi. Încă o data îți spun să-ți fie rușine ca ai un astfel de comportament. Apropo Uită-te și la faptul ca e un proiect european pentru cantina câștigat de Arhiepiscopie de încă 170 de persoane.
-
-