ARAD. În Arhiepiscopia Aradului, 36 de biserici sunt puse sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil: Aciuța; Arad-Grădiște I; Arad-Micalaca Nouă; Barațca; Bătuța; Berindia; Bonțești; Buceava; Caporal Alexa; Chesinț; Chișlaca; Cristești; Felnac; Hălmăgel; Ineu; Lalașinț; Leasa; Moroda; Olari; Pescari; Pilu; Prunișor; Rănușa; Săvârșin; Sebiș I; Stejar; Stoinești; Susag; Șiria; Tălagiu; Tălmaci; Țărmure; Vânători; Vârfurile; Zimbru și Mănăstirea Roșia.
În tradiția Bisericii sunt cunoscuți șapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Mihail, care tâlcuiește „puterea lui Dumnezeu” și este voievodul oștilor cerești, primul din Ceata Sfinților Arhangheli, poartă sabie de foc și are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu și de a birui puterea vrăjmașilor. Gavriil, care înseamnă „bărbat-Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri. El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veștilor bune.
Se spune ca Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Arhanghelul Mihail a însoțit poporul ales în pământul făgăduinței, dar și cele zece pedepse, a fost păzitorul oștilor lui Isus Navi, a stins cuptorul celor trei tineri din Babilon, a păzit pe Daniil în groapa cu lei și tot el a dat biruința lui Ghedeon în luptă. Arhanghelul Gavriil a vestit nașterea Maicii Domnului, a fost primul care a rostit numele lui Iisus, i-a dat nume lui Ioan Botezatorul și a descoperit magilor taina întrupării Mântuitorului.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți la 8 noiembrie de către credincioșii ortodocși, fac trecerea de la venerarea sfinților și a moaștelor la cultul îngerilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!