INEU. 36 de proiecte se află în diferite stadii de implementare la Ineu, valoarea lor fiind de aproximativ 50 de milioane de euro. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a făcut o vizită de lucru pe șantierele din Ineu, subliniind că pentru comunitatea locală dar și pentru județ trecerea Ineului în rândul stațiunilor turistice de interes local „înseamnă noi oportunități de finanțare destinate localităților cu acest statut”.
„Ineul se reinventează și pot spune că ritmul alert de implementare a investițiilor a schimbat orașul. Îl felicit pe primarul Călin Abrudan pentru faptul că reușește să realizeze lucruri mari, de care vor beneficia și generațiile următoare. În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, sunt partenerul proiectelor locale de la Ineu și cofinanțăm investiții importante pentru dezvoltarea orașului”, a transmis Cionca.
Proiectul principal: Cetatea
Proiectul principal al administrației locale este readucerea la viață a Cetății Ineului. Restaurarea monumentului, realizată din fonduri europene, va avea un impact regional, nu doar local. Primarul Călin Abrudan a declarat că se intervine la interior și exterior, iar lucrările urmează să fie finalizate anul acesta: „În prima fază lucrăm la restaurarea efectivă și punerea în siguranță a Cetății. Apoi vom începe demersurile pentru dotări și peisagistică, pentru punerea în valoare a bastionului și a moscheei, care a fost în fața Cetății, pe partea cu Crișul Alb. Odată cu reabilitarea Cetății, estimăm că numărul turiștilor, în prima etapă, va crește de la 200 de vizitatori pe săptămână, la minim 1000 de vizitatori pe săptămână. Ne-am propus să transformăm orașul în zonă turistică, încercăm să construim un ștrand, astfel încât cei care vin la Ineu să stea mai mult de o zi în oraș, să le oferim un circuit cu variante diverse, în care să poată să meargă și la ștrand, și la pescuit, și să viziteze împrejurimile. Dorim să dezvoltăm zona de servicii, să dezvoltăm și faleza Crișului, cu tot ce înseamnă spațiile verzi, însumând 40 de hectare. Avem în lucru partea de proiectare pentru acest proiect pe care ne propunem să-l depunem în această vară. Vom uni Cetatea cu Parcul Dendrologic prin amenajarea falezei Crișului, astfel încât oamenii să se poată relaxa în aer liber, să-și petreacă timpul în mod plăcut, să beneficieze de o zonă de promenadă apreciată. Totodată, dorim să scoatem în evidență și punctele de interes mai mici, vorbim aici, de exemplu, despre mormântul lui Lică Sămădăul. Vom face o hartă digitalizată cu toate aceste obiective, pentru ca turiștii să cunoască mai bine numeroase variante de petrecere a timpului liber. Dacă mai precizăm faptul că orașul Ineu va avea, până anul viitor, 17 km de piste de biciclete, cred că vom reuși să oferim posibilități diverse turiștilor care vor alege Ineul ca destinație”.
Pe primul loc la fonduri
Potrivit datelor transmise de CJA, Ineul ocupă primul loc în topul localităților din județ la atragerea de fonduri europene. Proiectele vizează infrastructura școlară, dotarea spitalului, extinderea rețelelor de gaz și de apă-canal, creșterea eficienței energetice la clădirile publice, amplasarea de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, construirea unui bazin de înot, a unei baze sportive și a unei creșe, asfaltări de străzi, construirea și reabilitarea căminului cultural, reabilitarea și modernizarea de locuințe sociale, înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, înființarea unui centru de colectare selectivă a deșeurilor etc.
Trimite articolul
XMeritul este a lui Abrudan, Cionca nici nu se pricepe la constructii si nici la altceva dscat la a se fotografia si a aparea micutul, foartele micutul Ceausescu vizitand santierele comuniste. Intreb si eu, ce studii adevarate a facut inainte de 1990 si ce meserie avea atunci. Deci? asa la vazut el pe tovarasull Ceausescu asa face si el acum. In schimb felicitari domnului primar Calin Abrudan.
-
Zau ?! Dar Abrudan ce studii are si mai ales ce istoric de manager are??!! Nici macar de cizmarie, precum gloriosul Ceashca…..se vede ca postarea apartine unui salariat al primariei ineuane!Ca si voturile din 2024…..masina de vot functioneaza ireprosabil!
Nu acolo sta nefolosit de 2 ani un autobuz Mercedes nou nout cumparat din bani publici???
-
Da! In schimb infloreste pensiunea turistica a abrudanului, ca viitoare parte din statiunea *turistica* ineuana…..inclusiv sheitaul din centru, care a inlocuit monumentul Marii Uniri!
Refaceți dar cu băgare de seama nu va bateți joc de cei care au nevoie sa munceasca la doctor patru unde se face fizioterapie spune degeaba pentru ca mulți isi pierd locul de muncaaa
Mulții copiii părăsiți sunt la mocrea doua centre de copii părăsiți la fantanele o casa numai copiii părăsiți la Lipova toți spun ca numai copii maltratați de ceeeeee