ARAD. Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Arad, numărul arădenilor diagnosticați cu o boală cu transmitere sexuală a crescut în 2022, comparativ cu 2021. 14 arădeni au fost diagnosticați cu HIV/SIDA în anul 2022, în cadrul programului de prevenire, supraveghere și control al infecțiilor de acest tip, cu 5 mai mulți decât în 2021.
Astfel, DSP transmite că în cursul anului trecut s-au efectuat 820 de teste rapide HIV, dintre care 739 de teste au fost efectuate la femeile gravide. Alte 1.352 de teste de tip ELISA HIV1+2 au fost efectuate persoanelor din grupurile de risc. Confirmarea celor 14 cazuri de noi infectări s-a făcut în urma testării Western blot, probele fiind prelucrate de către Institutul Cantacuzino București. Au fost trimise 15 probe cu rezultat pozitiv la screening, dintre care una a fost negativă. Alte opt persoane au fost testate după ce au intrat în contact cu persoane infectate cu virusul HIV.
În județul Arad, 196 de bolnavi HIV-SIDA au beneficiat de tratament în cursul anului trecut.
Ce este HIV/SIDA
Infectia cu virusul imunodeficienței umane este o boală infecțioasă cauzată de un virus care atacă sistemul imunitar al organismului. HIV-ul infectează celulele imunitare numite limfocitele T CD4, care joaca un rol important în protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor.
HIV-ul se transmite prin contactul cu sângele, secreţii și laptele matern infectate cu virusul. Infecția cu HIV poate fi asimptomatică timp de ani de zile și poate fi detectată doar prin testarea specifică pentru HIV. În timp, infecția cu HIV poate duce la SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite), o stare de slăbire gravă a sistemului imunitar, care predispune persoana infectată la infecții și boli grave.
Costuri
Costul mediu estimat al unui bolnav HIV/SIDA beneficiar de tratament cu ARV este de 23.677,97 lei pe an. Costul pentru o persoană căreia i se realizează profilaxia postexpunere este în medie de 215 lei. Cât privește testarea, un test rapid costă 1,55 de lei, în timp ce testarea ELISA HIV1+2 este de 1,86 de lei.
37 cu sifilis recent
Și numărul infectărilor cu sifilis a crescut în 2022. DSP Arad raportează 37 de cazuri de sifilis recent în 2022, față de 29 în anul 2021. Sifilisul, cea mai gravă boală venerică după infecţia cu HIV, se poate transmite prin raporturi sexuale neprotejate, salivă, transfuzii de sânge sau obiecte contaminate – ace de seringă nesterile, bisturie sau obiecte din instrumentarul cabinetelor stomatologice. Sifilisul se transmite prin sărut atunci când la nivelul cavităţii bucale a persoanei infectate există leziuni active, care sunt contagioase. Tratamentul este gratuit şi constă în administrarea unor injecţii cu penicilină iar boala, conform specialiştilor, dacă este tratată corect, poate trece, în majoritatea cazurilor, într-o lună. Se menţine însă riscul ca focarele, care rămân în sânge, să se reactiveze, dar nu mai există riscul transmiterii unei terţe persoane.
Alte infecții
Tot pentru anul trecut, au mai fost confirmate două infecții gonoccocice, față de niciuna în 2021. În schimb, în ultimii doi ani, la Arad nu a fost diagnosticat niciun caz de infecție cu chlamydia.
Trimite articolul
XAceste boli trebuie stopate, nicidecum corona voastra….Pt boala asta nu este leac de atata timp dar pt corona a-ti gasit foarte repede…interesant