Cu ocazia sfărșitului de an școlar, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad desfășoară o campanie de informare a tinerilor absolvenți cu privire la drepturile și facilitățile oferite acestora de legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare.
„Conform art. 17 alin. 2 din lege, sunt asimilați șomerilor absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Procedura de înscriere în evidențele AJOFM Arad nu este condiționată de obținerea diplomei de Bacalaureat”, explică Albert Ladislau, directorul AJOFM Arad.
În primul rând presoana aflată în căutarea unui loc de muncă trebuie să depună actele pentru a se înregistra în baza de date a Agenției. Actele necesare sunt: act de identitate original și copie xerox , acte studii și calificare, adeverința medicala cu specificația apt de muncă sau eventuale restricții medicale, dosar plic.
Termen de 60 de zile
„Înscrierea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă se poate face in termen de maximum 60 de zile de la data finalizării studiilor , fiind o condiție preliminară în vederea obținerii ulterioare a indemnizației de șomaj. Depunerea dosarului pentru indemnizația de șomaj, este cel de al doilea pas pe care tinerii trebuie să îl facă. Acest dosar trebuie să cuprindă: adeverință medicală cu specificația apt de muncă sau eventuale restricții medicale, adeverința eliberată de administrația financiară, actul de identitate original și copie xerox, acte studii și calificare original și copie xerox, certificat de naștere original și copie xerox, certificat de căsătorie original și copie xerox, dovada înregistrării ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă”, a mai spus Albert Ladislau.
75% din 500 de lei
Termenul maxim de depunere a dosarului pentru somaj este de 12 luni de la data absolvirii, acesta fiind un termen de decădere. Tinerii absolvenți beneficiază de indemnizație de șomaj în cuantum de 75% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acesteia, pe o perioada de 6 luni. În prezent, valoarea indicatorului social de referință este de 500 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!