ARAD. Crește numărul clădirilor a căror fațade au fost reabilitate sau mai degrabă împrospătate de către proprietarii lor și Aradul parcă începe să prindă un pic de viață. Dar în același timp, surprinzător am spune, crește și numărul clădirilor pe care Primăria Arad le-a luat la ochi pentru că degradarea și-a spus deja cuvântul și pentru că posesorii lor trebuie să intervină astfel încât acestea să nu devină un pericol și să nu sluțească și mai mult fața orașului.
Dacă pentru 2021, Primăria Arad a propus majorarea impozitului pe clădiri pentru un număr de 30 de imobile, acum aceeași instituție vine și le propune aleșilor locali să voteze majorarea dărilor pentru 38 de clădiri. Unele dintre cele supuse pedepsei Primăriei sunt vechi, altele sunt nou intrate pe lista rușinii.
Situația e oricum mult schimbată față de anul trecut: dacă, în anul ce a trecut, existau două clădiri supuse majorării cu 500% a impozitului pe clădiri, din cauza gradului lor de degradare mai mare de 70,01% (cea de pe strada Bârsei nr.8 şi pe calea 6 Vânători nr.54A), pentru anul viitor o singură clădire se regăsește pe listă.
În general, propunerile pentru anul 2022 vizează majorarea cu 100% a impozitului pe clădiri, doar puține imobile urmând, dacă consilierii vor vota ca atare, să suporte un impozit majorat cu 200%, 400% sau chiar 500%.
Creșterea impozitului cu 100% este propus în cazul clădirii situate pe Bd. Decebal nr. 10, a celei situate pe Bd. Decebal, nr. 12, a celei situate pe aceeași stradă, dar la număr 14, dar și a vecinei sale de la numărul 16. Tot pe același bulevard este propusă spre majorarea cu 100% a impozitului clădirea de la nr. 18, cea de la numărul 20, cea de la nr. 22, cea de la numărul 26, dar și cea de la numărul 3.
Pe lista neagră a Primăriei Arad când vine vorba de clădiri degradate, ce vor fi pedepsite de la anul, intră pe lângă cele nouă clădiri de pe Bulevardul Decebal și câteva de pe cel mai important bulevard din Arad: Bulevardul Revoluției.
Bulevardul Revoluției, 11 clădiri
Primăria le propune aleșilor majorarea cu 100% a impozitului pentru clădirea situată pe Bd. Revoluției nr. 104, cea de la numărul 37, cea de la numărul 73, dar și pentru imobilul de la numărul 78, pentru cel de la numărul 82, pentru clădirea învecinată, de la numărul 85, dar și pentru cele de la numerele 86, 92, 93, 94, 97. Per total, 11 clădiri sunt luate la ochi pe bulevardul central al Aradului.
În Piața Avram Iancu, o singură clădire mai are de-a face cu pedeapsa autorității locale, după ce cele mai multe și-a renovat deja fațadele. Este vorba de clădirea situată la nr. 2, pentru care Primăria Arad propune majorarea cu 100% a impozitului începând cu data de 01.01.2022. Imobilul situat pe Gh. Lazăr, nr. 23 și cel de pe Gh. Lazăr nr. 7 sunt propuse și ele pentru majorarea impozitării cu 100%.
Tot o majorare cu 100% a impozitului pentru clădiri este propusă și pentru imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 4, pentru cel de la numărul nr. 7, pentru imobilul de pe strada Unirii nr. 14 și cel de pe strada Unirii nr. 2, pentru clădirea de pe Eftimie Murgu nr. 72, pentru imobilului de pe Andrei Șaguna nr. 97, pentru cel de pe strada Transilvaniei nr. 24 și cel de pe strada Ștefan Zarie nr. 20.
Pedepse mai mari pentru degradare
Mult mai rău o vor duce proprietarii unor clădiri considerate de executivul local mult mai degradate decât cele enumerate înainte. În cazul acestora, impozitul va crește fie cu 200% sau 400%, fie chiar cu 500%.
Primăria Arad le propune consilierilor în ședința de vineri să voteze pentru majorarea cu 200% a impozitului pentru clădirea situată pe strada Iuliu Maniu nr. 176, dar și pentru clădirea de pe Gheorghe Doja nr. 160 și pentru cea de pe strada Andrei Șaguna nr. 102. Tot în categoria unei suprataxe de 200% sunt incluse imobilele de pe strada Adam M. Guttenbrunn nr. 76A și de pe Calea Timișorii nr. 16.
A doua cea mai piperată majorare a impozitului ar urma să fie suportată în anul 2022 de către proprietarul/proprietarii clădirii situate pe strada Vasile Milea nr. 1, imobilul situat la această adresă fiind propus pentru majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri. În 2021, au fost propuse pentru impozitare cu 400% patru clădiri: cele de pe străzile Griviței nr.98A, Giordano Bruno nr.23A, G.Bariţiu nr.23 şi Spătarul Borcea nr.5.
Dacă anul acesta, trei clădiri au fost considerate ca având un procent de degradare cuprins între 40,01% şi 50% și au fost propuse spre supraimpozitare cu 300% (clădirile de pe strada Clujului nr.63, strada Mihail Kogălniceanu nr.8 şi strada Tribunul Corcheș nr.44), anul viitor la această categorie nu a fost inclus niciun imobil.
Singura clădire care a fost propusă de Primărie pentru impozitarea cea mai mare posibilă, o majorarea a impozitului cu 500%, a fost clădirea situată în Arad, pe strada Gheorghe Sion nr. 13.
Reglementări legale
Supraimpozitarea clădirilor degradate este reglementată prin Hotărârea CLM Arad nr.235/2017.
Totuși, administrația locală indică în cele toate 38 de proiecte de hotărâre că „Impozitul pe clădiri nu va fi majorat dacă proprietarii acestora deţin autorizaţie de construire/desfiinţare valabilă, în vederea construirii/renovării/demolării/amenajării clădirii şi au anunţat la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la autoritatea publică locală începerea lucrărilor, până cel târziu la data de 31.12.2021”.
Trimite articolul
Xf bine
sa ii supraimpoziteze cat de mult se poate
Unii s-au repezit sa ajunga proprietari cu ocazia retrocedarilor ( unele mult discutate) dar sa puna mana sa renoveze cladirea nu o fac. Sa nu mai zic de chiriasii care au plecat din case datorita chiriilor la care au fost supusi de noii proprietari
-
Iar daca nu renoveaza dupa o perioada clar stabilita, sa isi piarda dreptul de proprietate asupra imobilului.
-
Sa vezi ce tunuri vor aparea in imobile pt cei din stat..
-
Da’ ce, nu au aparut deja?
-
-
Vai ce bine… Arata centrul ca un oras parasit, nu iti permini nu stai in centru…
Astra vagoane vis-a-vis de Galeria arata ca după bombardamentele din 1945…….si este o firma de renume!